News55

Så skyddar du hemmet från spindlar i höst

Inte så svårt att hålla spindlar borta
Spindlar söker sig gärna in i våra hus när temperaturen börjar sjunka. Det finns dock riktigt bra husmorsknep för att hålla dem borta. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 26 sep. 2024Publicerad: 28 sep. 2024

När temperaturen sjunker utomhus söker sig spindlar gärna in i våra hem, något som många ogillar trots att våra svenska spindlar är ofarliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För den som har spindelskräck kan det vara värt att få bukt med sina husspindlar en gång för alla. Det behöver inte betyda att man dödar dem. Vi vill bara inte att de bildar sina boningar inpå oss.

En sak får vi dock inte glömma bort: Spindlar är naturliga skadedjursbekämpare som kan hålla hemmet fritt från andra insekter, har News 55 berättat tidigare.

Det finns till och med de som äter spindlar, även fast inte vi gör det. Det visar dock att spindeln betraktas på olika sätt i olika kulturer.

Här är några effektiva och naturliga tips på metoder från Hemmets Journal som hjälper dig att hålla spindlarna på avstånd utan kemikalier:

Skapa en avskräckande miljö med dofter

Spindlar gillar inte starka dofter, vilket gör att du enkelt kan avskräcka dem genom att sprida naturliga doftämnen i ditt hem.

  • Ättika: En sprayblandning av ättika och vatten fungerar som en osynlig barriär. Spraya längs fönster och dörrlister där spindlar gärna kryper in.
  • Pepparmyntsolja: Spindlar ogillar den skarpa doften av pepparmint. Blanda några droppar pepparmyntsolja med vatten och torka av områden där spindlar ofta dyker upp.
Döda inte spindeln
Spindeln är en viktig länk i naturens ekosystem och gör stor nytta. Bäst är att hålla spindeln borta utan att döda den. (Foto: Pexels)
ANNONS
ANNONS

Naturliga hinder: Kastanjer och cederträ

Kastanjer är kanske det enklaste sättet att hålla spindlarna borta. Placera dem längs fönsterbrädor och vid dörröppningar. Forskning är inte helt säker på varför det fungerar, men många påstår att detta knep faktiskt gör det.

Cederträolja är också känt för att hålla spindlar, såväl som andra insekter borta. Spraya cederträolja på platser där spindlar dyker upp eller placera cederträbitar på olika ställen i ditt hem. Spindlar kommer inte att tycka om detta.

Citrondoft för säkerhets skull

Citrondoft är en annan naturlig fiende till spindlar; en doft som de avskyr.

Gnugga citronskal på fönsterkarmar och dörrlister eller använd citronbaserade rengöringsprodukter för att skapa doftspärrar.

Kombinera för bästa resultat

Om du har många spindlar kan en kombination av dessa metoder vara mest effektiv. Använd doftsprayer, placera kastanjer och utnyttja cederträ för att hålla dem på avstånd.

ANNONS

Med dessa enkla och naturliga knep slipper du förhoppningsvis få oväntat besök.

Läs också:

Döda inte spindeln – den håller dig frisk

Krälande krypen skållhet turistattraktion

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS