News55

Så straffar monopol hushållen: "Kunderna i en rävsax"

Avfall. En av många, poster som svenska hushåll inte kan vara utan - och som genererar avgifter.
Avfall. En av många, poster som svenska hushåll inte kan vara utan - och som genererar avgifter. (Foto: Anders Wiklund / TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 20 nov. 2024Publicerad: 20 nov. 2024

Elen är dyr. Detsamma kan sägas om kostnaden för avfall. Vatten. Och avlopp. Samtliga avgifter som inte kan väljas bort i ett hushåll, och som nu når oanade höjder enligt en färsk rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kostnader för avfallshämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning utgör en i dag stor del av boendekostnaderna i flerbostadshus.

För hyres- och bostadsrättsfastigheter uppgår således dessa kostnader till över 70 miljarder kronor årligen.

Det är mycket pengar.

Rekordhöga avgifter för hushållen

Just detta ett faktum som Nils Holgersson-gruppen nu lagt fram i sin årliga rapport “Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”.

En sammanfattning som sedan 1996 redovisat prisskillnader mellan Sveriges kommuner och samtidigt satt fingret på hur de svenska hushållen mår.

I år är det ingen lustfylld läsning sedan rekordhöga höjningar av avgifter tillsammans med hushållens nödvändiga utgifter har pressat ekonomin hårt.

ANNONS

El, vatten och avlopp dyrare än någonsin

ANNONS

Det betyder att kostnaderna för poster som fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp har ökat med 13 procent. Den största ökningen på snart tre decennier, enligt Nils Holgerssongruppen.

Särskilt dyrt har fjärrvärme, vatten och avlopp blivit som sett kraftiga prishöjningar sedan i fjol. Eftersom de faller inom marknader med få valmöjligheter för konsumenten, är de dessutom svåra att snåla in på.

Ett fenomen som återkommande drabbar hushållen som erhåller el från kommuner där avgiften är som allra högst och tvingas betala dubbelt så mycket.

Orättvist och omöjligt

Det är också en orättvisa som Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen, lyfter fram i rapporten.

“Den här prisutvecklingen är inte hållbar och det blir särskilt allvarligt eftersom det handlar om tjänster som ingen kan göra avkall på. Att byta leverantör är inte heller möjligt, för det är monopolliknande marknader vi pratar om. Här sitter kunderna verkligen i en rävsax”, konstaterar han.

Och en rävsax blir det.

Här är avgiften dyrast

ANNONS

I synnerhet om du frågar de som bor i Ånge kommun, där Härjeåns nät står för eldistributionen. Här är nätavgifterna dubbelt så höga jämfört med exempelvis Örnsköldsvik.

Att många konsumenter känner sig mindre vänligt inställda till exempelvis elbolagen som tillhandahåller dessa, för hushållet, livsnödvändiga tjänster, är utifrån det perspektivet ingen svår matematik.

Läs mer:

Elchock: Här är avgiften dyrast i hela Sverige. News 55.

Rapport: De är sämst i Sverige på el. News 55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]