News55

Seniorboende bland palmer och olivträd

Artikelbild
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 juli 2019

Det började i Partille för tio år sedan. Då flyttade de första seniorerna in på Kvarnhjulsvägen. Ett boende med palmer och olivträd i en inglasad vinterträdgård. Nu finns konceptet på 23 orter i Sverige och är på gång i 14 till och etablerat även i Norge och Danmark. Bovieran, visade upp sin verksamhet i News 55:s tält i Almedalen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konceptet har vuxit rekordsnabbt.

— Det får man säga. Eftersom varje projekt tar tre till fem år från detaljplan till det är klart så går det ganska fort just nu. Men vi är hela tiden på hugget och letar efter nya orter där vi kan bygga upp den här verksamheten. Vi har ständiga dialoger med kommuner i hela landet, berättar företagets vd Sören Runsteen när News55 träffar honom i Almedalen.

Grundidén föddes av entreprenören Göran Mellberg redan 1987. Han hade sett att det saknades bostäder för seniorer. Han ville att svenskar som flyttade utomlands istället skulle ha möjligheten att stanna kvar hemma, men med det klimat som finns på Rivieran.

2007 fanns tekniken för att bygga vinterträdgårdar, som är hjärtat i boendet. Den inglasade trädgården lockar till möten med grannar året runt, vilket förstås ökar gemenskapen bland de boende.

Balder, som äger, förvaltar och utvecklar bostäder, köpte in sig i Bovieran, och blev hundraprocentiga ägare 2015.

Bovieran riktar in sig på seniorer + 55, där man erbjuds ett tryggt boende.

Husen består av 54 lägenheter, och den gemensamma vinterträdgården. Lägenheterna upplåts som bostadsrätter.

— De flesta som köper våra nyproducerade bostadsrätter kommer från villor eller radhus. De vill slippa trädgårdsskötsel, men ändå ha kvar det in en annan form. Och det kan vi erbjuda via vinterträdgården, berättar Sören Runsteen.

ANNONS

Sören Runsteen tror att konceptet är perfekt för att bryta ensamheten.

— Ensamma människor är ett problem i hela västvärlden. I det här konceptet behöver ingen vara ensam, det finns många grannar och en trädgård att umgås i året runt. Vi ser i våra undersökningar att de som bor här trivs väldigt bra. Behovet av hemtjänst blir mindre, eftersom grannar kan hjälpa varandra med enklare sysslor. I det perspektivet är det en besparing även för kommuner. Det här har redan visat sig att det bygger relationer.

Bovieran deltar också i åtta seminarium om bland annat seniorboende och  hur man åldras i gemenskap.

 

Ulf Hammarlund

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS