News55

Äldre blir utan mat: "De kommer dö i förtid"

äldre
Ludvika kommun slutar servera middag på flera seniorboenden för att spara pengar. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 sep. 2024Publicerad: 13 sep. 2024

För att spara pengar slutar Ludvika kommun i höst att servera middag på flera av sina seniorboenden, det väcker oro för de äldres hälsa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ludvika kommuns seniorboenden på Lingongården, Kolbottenvägen och Ängsgården, samt Säfsgården i Fredriksberg ska från och med den 1 oktober bara ha restaurangservering öppen för lunch på vardagar, det rapporterar Lokalt.

Åtgärden görs för att spara pengar och för att kommunen ska få en budget i balans. Enligt förvaltningens beräkningar sparar åtgärden under året 284 000 åt kommunen.

Under helåret 2025 kommer det ge en besparing på 1,1 miljoner kronor. Kommunen planerar även att höja priset för de luncher som ska fortsätta serveras på restaurangen, från 67 till 85 kronor.

Restaurangens största kostnad är dock personalen och Åsa Bergkvist (S), omsorgsnämndens ordförande. säger att prishöjningen på måltider inte alls täcker vad det kostar att driva restaurangen.

Orolig för de äldres hälsa

Birgitta Jansson, ordförande för PRO Ludvika, blir orolig för de äldres hälsa när hon får höra om beslutet, hon tycker att de här neddragningarna är bland det värsta man kan göra mot gamla människor.

“De kommer dö i förtid om man ska vara riktigt krass, det är fruktansvärt”, säger hon till Lokalt.

“Maten är absolut det viktigaste när man kommit upp i åren, både för kroppen, tänderna och hjärnan, allting. Det är superviktigt”, fortsätter hon i Lokalt.

ANNONS

Korvkiosken och frysmat

Arne Blidberg, 74 år, brukar äta både lunch och middag i restaurangen, han tror att det finns risk för att han kommer slarva med maten och säger att han får ta permobilen till korvkiosken.

Åke Andersson, 85 år, tycker att det är bedrövligt, han kommer nu få värma fryslådor inne på sitt rum, där han ändå sitter dygnet runt.

Nelly Tedeholm tycker att det är hemskt.

”Som jag mår nu klarar jag av att värma min mat, men man vet inte hur det är imorgon. När man är 89 år kan det vända fort”, säger hon till Lokalt.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS