News55

Skiljemannen – medlaren som skapar hyreskaos

I takt med att hyresförhandlingar strandar fattar allt fler skiljemän beslut kring hyra. På bilden hyreslägenheter i Råcksta.
I takt med att hyresförhandlingar strandar fattar allt fler skiljemän beslut kring hyra för tusentals hyresgäster. På bilden hyreslägenheter i Råcksta. (Foto: Tomas Oneborg)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 25 nov. 2024Publicerad: 25 nov. 2024

Skiljemannen, föddes under 2023 ur en vilja att lösa tvister. Med facit i hand har utvecklingen dock tagit en annan vändning, vilket kan äventyra hyresförhandlingar och innebära jäv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under regeringen Löfven, som skiljemannens roll etablerades. Då som en del av en trepartsöverenskommelse mellan Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta.

Tanken var att rollen skulle fungera som en motsvarighet till Hyresmarknadskommittén under privatvärdarnas förhandlingar, skriver Hem & Hyra.

Om än med en viktig skillnad: istället för representanter från båda parter, skulle eventuella tvister avgöras av en enda person, utsedd av hyresnämnden.

Endast i undantagsfall

En viktigt distinktion var även att överenskommelsen, som började gälla vid årskiftet i fjol, skulle användas i undantagsfall.

I årets hyresdiskussioner tycks dock misslyckade förhandlingar ha avlöst varandra.

Det innebär i praktiken att förhandlingar bryter samman i allt högre takt, och att ärendena hopar sig hos skiljemännen.

ANNONS

Tidigare anställda hos Fastighetsägarna

ANNONS

Nu skickas över 150 000 hyror i Sverige till skiljemannaförfarande, ofta långt från de berörda orterna, vilket väckt kritik och oro för att hyrorna blir oskäligt höga. Och det blir de.

Ännu en aspekt som skaver i sammanhanget är att några av de opartiska skiljemän som avgjort ärenden åt Fastighetsägarna, tidigare varit anställda av just Fastighetsägarna, skriver Hem & Hyra.

Taktik? Det anser åtminstone Hyresgästföreningen.

“Fastighetsägarna har satt i system att vända sig till oberoende skiljeman istället för att sitta ner med oss vid förhandlingsbordet och komma överens om hyrorna där. Det tycker vi är beklagligt. Vi hade mycket hellre sett att vi hade kunnat komma fram till en lokal överenskommelse”, konstaterade Jesper Lissmark från Hyresgästföreningen i oktober i år.

Skiljemän inte jäviga

Fastighetsägarna själva motsätter sig dock denna beskrivning. Så även att detta skulle innebära någon form av jäv.

“Jag har ju arbetat på hyresnämnden ett antal år efter att jag slutade där. Så jag har gjort bedömningen att det inte är något större problem. Jag har varit öppen med min bakgrund, det är inget hemligt”, säger en av skiljemännen, Bo Lundborg, tidigare anställd på Fastighetsägarna till Hem & Hyra.

Åsikterna skiljer sig alltså åt vad gäller skiljemän.

ANNONS

Mer om skiljemän:

Skiljemän tar över marknaden: “Beklagligt”. Dagens PS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Jämför billigaste bolån

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra Sveriges billigaste bolån.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]