News55

Bankerna skyr kontanter – får rejäl avhyvling

kontanter
Det är "oanständigt" av bankerna att inte tillhandahålla kontanter i samhället och tjäna miljarder på äldre och svaga, anser Björn Eriksson. (Foto: TT/montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 sep. 2024Publicerad: 29 sep. 2024

Bankerna blir tagna i örat från flera håll för att rida på äldre, funktionshindrade och andra utsatta människor i det kontantlösa samhället.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Björn Eriksson – tidigare rikspolischef, ordförande för Interpol och landshövding i Östergötland, numera ordförande i Kontantupproret – har bankerna håvat in tre miljarder i vinster på att fasa ut kontanter.

Samtidigt har samhällets mest utsatta kommit kläm, det vill säga äldre och socialt svaga.

Oanständigt av bankerna

“Det är rent oanständigt”, dundrar Björn Eriksson som inte kan hålla tillbaka sin vrede över bankpalatsens girighet i frågan.

Nu har Riksbanken slagit larm om att samhället brakar ihop utan kontanter och kräver att det införs en lag på att bankerna måste ta emot dagskassor.

“Heder åt Riksbanken som så tydligt pekar ut bankernas ansvar”, säger Björn Eriksson.

Kontantupproret, som han företräder, skriver i sitt pressmeddelande att Riksbankens lagkrav välkomnas och att “bollen nu ligger hos politikerna”.

Så här skriver Riksbanken bland annat om varför det måste finnas kontanter i samhället:

ANNONS

“Åtgärderna som vi föreslår i skrivelsen är nödvändiga för att människor som behöver använda kontanter ska kunna göra det men också för att stärka vår civila beredskap vad gäller betalningar.”

ANNONS

Kan bli lag på kontanter

Björn Eriksson igen:

“Vi har haft en hel del möten och diskussioner med de olika riksdagspartierna. Jag hyser gott hopp om att de flesta förstår att vi inte kan låta kontantsystemet braka ihop i Sverige. I hela vår omvärld agerar politikerna för att säkra att kontanterna finns kvar. Självklart ska det vara så i Sverige också”.

Riksbankens skrivelse med kravet på en lag om att bankerna måste tillhandahålla växelkassor i form av kontanter till butiker och företag är riktad till den utredning som arbetar på finansdepartementet.

Så här sade finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) när regeringen tillsatte sin utredning om möjligheten att betala med kontanter:

“Vi behöver skyndsamt se över möjligheten att betala kontant för vissa varor inte minst med tanke på att det finns grupper som av olika skäl har svårt att använda digitala betalningssätt. Det är även viktigt att titta på frågan utifrån ett beredskapsperspektiv”.

Läs mer: Larm om kontantlösa Sverige: Gör oss sårbara News55

ANNONS

Missa inte: Sparräntan noll igen – nu var bankerna snabba News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS