News55

Bryggerier kritiska: "Ska inte bli bestraffade"

Flera branschorganisationer riktar kritik mot regeringens förslag om gårdsförsäljning. Arkivbild. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Regeringens förslag om gårdsförsäljning får kritik av flera branschorganisationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Diskriminerande att det inte omfattar alla”, säger Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.

Regeringen vill tillåta bland annat gårdar och mikrobryggerier som producerar alkoholdrycker att sälja direkt på plats. Men förslaget innebär även begränsningar för hur mycket man får producera för att få sälja. Det anser flera branschorganisationer är fel.

“Det här är tänkt att stötta besöksnäringen. Då är det väldigt problematiskt att man utesluter de stora och medelstora producenterna”, säger Anna-Karin Fondberg.

“Om du har en stor besöksverksamhet är det klart att antalet besökare förmodligen är fler. Men det ska man ju inte bli bestraffad för.”

Ogillar uppdelning

Förslaget gäller företag som producerar högst 75 000 liter spritdrycker, 400 000 liter jästa drycker upp till 10 procent alkohol, till exempel öl och cider, eller 200 000 liter jästa drycker över 10 procent alkohol, som exempelvis vin.

Sveriges Bryggerier, som främst har medlemmar som producerar öl och cider, tycker att begränsningen på 400 000 liter är för lågt satt.

Branschorganisationen Sveriges producenter av alkoholdrycker är också kritiska mot förslaget. De anser att många spritproducenter exkluderas.

ANNONS

“Vi ser ingen anledning till att man gör den uppdelningen mellan alkoholslag. Och 75 000 liter sprit per år är väldigt lite för en duktig tillverkare”, säger Sara Sundquist, generalsekreterare vid Sveriges producenter av alkoholdrycker.Förvirrande för besökare?

Båda branschorganisationerna tror att förslaget kommer att leda till förvirring hos besökarna.

Det blir ju ologiskt för besökaren, när de kan handla hos ett bryggeri men inte hos ett annat, säger Sara Sundquist.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]