Avanzas sparekonom Philip Scholtzé berättar i en intervju med E55 om hur du kan tänka med din tjänstepension och risktagande när du redan gått i pension. “Inget exakt facit”.
Mest läst i kategorin
I pensionspyramiden är den allmänna pensionen störst. Där ingår statliga inkomstpensionen, eventuell garantipension, bostadstillägg och fondsparandet via PPM.
Den delen av pyramiden är den allra största, och viktigaste för de allra flesta svenskar som går i pension.
MISSA INTE: Efter 21 år: Fler ska få bostadstillägg för äldre, enligt förslag
Tjänstepension – en viktig byggsten
Som om inte det var tillräckligt, så finns det två huvudsakliga delar till. Ditt privata sparande, och tjänstepensionen.
Om du driver egen firma så är gränsen mellan privat sparande och tjänstepension kanske lite suddig. Men eftersom skatten är lägre på tjänstepension så det kan vara klokt att hålla koll på det.
Mer om det kan du läsa om på Pensionsmyndighetens hemsida.
Senaste nytt
Tjänstepension är din obetalda lön
När du går i pension så går dina inkomster ner ordentligt. Därför får du en del av din lön utbetald efter pensionen. Det är det som är tjänstepension och det är så du ska tänka, tycker sparekonomen Philip Scholtzé på nätbanken Avanza. E55 har intervjuat sparekonomen om hur du ska göra.
”Tjänstepension är din framtida lön och jag tycker att du ska fundera på hur länge du vill behöva arbeta och hur mycket pengar du vill kunna röra dig med när du väl slutar jobba”, säger han till E55.
Till detta tillkommer i mindre utrsträckning det privata sparandet.
“Om du inte tror att den allmänna pensionen och tjänstepensionen tillsammans kommer att kunna ge dig en månadslön som räcker kan du komplettera med ett privat sparande”.
Pensionsmyndighetens kalkylator visar vägen
Det finns ett prognosverktyg på minpension.se som du kan ta hjälp av för att uppskatta hur hög inkomst du kommer ha när du går i pension, baserat på dina hittillsvarande och framtida intäkter.
Men att sätta pengar på börsen, som man ofta gör med pensionssparande, är förknippat med vissa risker.
Risktagande för blivande pensionärer
Beroende på hur långt du har till pensionen kan du se över dina placeringar och risktagande:
“När du funderar över vilken risk du ska ta med dina pengar tycker jag att du kan ta hänsyn till den rekommenderade innehavstid många aktiefonder har. 5 år är vanligt och har du en längre sparhorisont än så kan du därför låta dina pengar arbeta på börsen”, säger Philip Scholtzé till E55.
Det innebär att du som inte kommer gå i pension de närmaste 5 åren gör klokast i att investera pengarna i fonder med börsnoterade bolag.
Risktagande även för nyblivna pensionärer
“Samma tanke kan du ha när du närmar dig tiden för pension. Förhoppningsvis kommer du leva länge som pensionär och inte behöva ta ut alla dina pensionspengar på några få år. Då kan det räcka med att du sänker risken för pengar som du ska ta ut i närtid, säg de närmsta åren”.
Även om du går i pension inom kort så lär du inte ta ut alla pengarna på momangen.
Låt pengarna jobba åt dig så länge du kan
Det innebär att du kan låta pengarna fortsätta växa på börsen tills du behöver dem.
“Det finns inget exakt facit på vilken fördelning som är bäst, för framtiden vet vi ingenting om, så det får du välja utifrån vilken risk som känns bra för dig. Men tumregeln om 5 år för aktiefonder är något att utgå från i alla fall”, avslutar Philip Scholtzé.
Läs mer om pension och tjänstepension:
Nya regler för bolån – så påverkas din plånbok
Expert: Så sparar du en miljon till i pension, skattefritt
Efter 21 år: Fler ska få bostadstillägg för äldre, enligt förslag
ANNONS
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.