73-årige Peter Nord bor i Malmö och betalar för el han aldrig använder eller behöver. Men nu är det slut med det. Nu ska elräkningen ner.
Mest läst i kategorin
De flesta svenska hushåll betalar två elräkningar i månaden.
Den första elräkningen
Den ena går till elleverantören som tar betalt för de kilowattimmar du använt. Har du tittat på teve mycket den här månaden, jobbat hemifrån eller tvättat extra mycket så går den räkningen upp. Eller om Ryssland plötsligt invaderar ett grannland.
MISSA INTE: Det händer med räkningen för el i hela Sverige – redan på tisdagen
Senaste nytt
Den andra elräkningen
Men den andra elräkningen betalar du till nätleverantören. Den räkningen består till stor del av skatter, men även för den infrastrukturen som elen färdas på. Och det var i den elräkningen som Peter Nord såg något häpnadsväckande.
“Det är säkrat för 20 ampere”, säger han till Dagens Nyheter.
El som en villa helt i onödan
Det innebär att kapaciteten som elnätet kan leverera till hans lägenhet är hög. Väldigt hög. Som till en stor villa, trots att lägenheter aldrig eller mycket sällan behöver så mycket kapacitet.
“Jag behöver bara 16 ampere och vill därför säkra ner”, säger han till DN.
Hus för 55+
Han bor i ett lägenhetshus som är anpassat för de som är 55 år eller äldre, och han har undersökt.
Hans över 90 grannar har samma ampere helt i onödan.
Spara tusentals kronor
Per lägenhet kan de, genom att dra ner amperen till 16, spara 1 300 kronor per lägenhet och år. Det blir 122 200 kronor per år för grannarna i huset.
Hyresvärden har gått med på att sänka amperen i lägenheterna för de som ber om det. Men vissa i huset är över 90 år och kommer troligen inte höra av sig i frågan. Därför tycker Peter Nord att hyresvärden borde sänka deras ampere ändå, för att få ner elräkningen även för dem.
Ringde elbolaget och hyresvärden
Peter Nord har tvättmaskin, diskmaskin, spis och ugn – och bakar mycket. Men säkringen har aldrig gått trots det minskade amperetalet.
Läs mer om ekonomi:
Det händer med räkningen för el i hela Sverige – redan på tisdagen
Pension 2025: Glada nyheter för miljoner svenskar – är du en av dem?
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.