News55

Pension 2025: Glada nyheter för miljoner svenskar – är du en av dem?

pension
Monica Zettervall är specialist inom pensionsfrågor på Pensionsmynidgheten. (Foto: Pensionsmyndigheten och Pixabay)
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Miljoner svenskar som gått i pension får en fyra gånger högre ökning av sin inkomstpension i år jämfört med i fjol. Men det finns de som får betydligt mindre, berättar Pensionsmyndighetens Monica Zettervall för E55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De pensionärer som har högst pensioner får också den högsta ökningen, medan de med lägst pensioner får lägst ökningar även i procent. De så kallade garantipensionärerna får endast 2,6 procent i höjda pensioner.

“Det här innebär glada nyheter för de flesta”, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till E55.

Flera hundratusen svenskar med pension drabbas

Ungefär 300 000 av de svenska pensionärerna får inkomstökningar som nätt och jämt räcker till prishöjningarna i samhället. Inflationen beräknas nämligen ha varit 2,6 procent under året som gått, och det är det som ligger till grund för deras pension.

“Garantipensionen följer inflationen. Därför höjdes också garantipensionen mer under åren med stora prisökningar. Men de får lägre påslag nu när inflationen gått ner”, säger Monica Zetterwall.

De som redan hade det sämst får alltså ingen stor ökning i år.

ANNONS

Många delar av pensionspyramiden

Är du däremot någon av de 1,1 miljoner svenskar som endast får inkomstpension kan du ha anledning att fira. Samma sak gäller om du råkar vara någon av de 900 000 som får en kombination av både inkomstpension och garantipension.

ANNONS

“Dessutom tillkommer premiepensionen och tjänstepensionen för de flesta”, säger Monica Zettervall.

Får man helt eller till stor del garantipension kan det vara ett tecken på att man varken får särskilt hög tjänstepension eller har premiepension.

Fyrdubbel höjning

De som helt eller till stor del får inkomstpension kan däremot skatta sig lyckliga 2025. Inkomstpensionen höjs nämligen med hela 4 procent i år. Det är fyra gånger högre än i fjol då inkomstpensionen endast höjdes med 1,0 procent.

Och det är alltså de allra flesta – över två miljoner svenskar – som får ta del av höjningen.

Tre kategorier av pensionärer

De svenska pensionärerna kan delas upp i tre kategorier, som får olika hög uppräkning:

  • De som bara får garantipension får 2,6 procents höjning från och med januari 2025.
  • De som bara får inkomstpension får 4,0 procents höjning från och med 2025.
  • De som får en kombination av inkomstpension och garantipension får en höjning någonstans mellan 2,6 och 4,0 procents höjning, beroende på i hur stor grad de är beroende av garantipension.
ANNONS

Det har News55 rapporterat om tidigare.

Nya pensionen för dig med garantipension

För en garantipensionär som får maximal garanti-pension på 139 236 kronor per år innebär uppräkningen på 2,6 procent därmed en höjning på 3 620,14 kronor.

Om en pensionär i stället hade fått samma summa i inkomstpension, så skulle det bli nästan dubbelt så mycket i höjning av pensionen 2025: 5 569,44 kronor.

Om du har genomsnittlig pension

Genomsnittet av inkomstpensionen ligger 2024 på 259 200 kronor per år. En fyraprocentig ökning nästa år för de över en miljon svenskar som uppbär inkomstpension och inte garantipension kan därför antas ligga på runt 10 368 kronor per år. Det är en nästan fyra gånger högre ökning än garantipensionärerna.

Läs mer om ekonomi och pension:

Så hög blir pensionen nästa år – E55

ANNONS

Jobbat hela livet – straffas med låg pension: “Värsta scenariot” – News55

Utvisade kan ovetande gå miste om sin pension – News55

Nu får du styra mer över din tjänstepension

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS