Nästan 90 000 svenskar väljer att jämka och höga boräntor har varit ett vanligt skäl, nu när boräntorna sjunker behöver nästa års jämkning ses över.
Mest läst i kategorin
Snart ska jämkningsansökan för 2025 lämnas in till Skatteverket, men det är viktigt att se till att få rätt skatteavdrag så det inte blir kvarskatt, skriver Dagens Industri.
Fler utbetalare
Nyblivna pensionärer är en stor grupp som borde utnyttja jämkningsansökan.
”För dessa personer är det vanligt med flera utbetalare, till exempel en kombination av lön och pension eller om det finns flera pensionsutbetalare. Då kan det totala preliminära skatteavdraget bli för lågt sett till personens totala inkomster”, säger Linda Davidsson, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Di.
Normalt dras 30 procent skatt vid pensionsutbetalningar, om ingenting annat har begärts.
För en pensionär som fortfarande har arbetsinkomst, eller om flera olika pensioner tillsammans ger en pension som hamnar över brytpunkten för statlig skatt för pensioner, i år cirka 51 000 kronor i månaden, kan det bli för lågt.
Återkommande överskott av kapitalinkomster, exempelvis vinster på värdepapper, är en annan vanlig orsak till kvarskatt. I år fick 220 000 personer över 65 kvarskatt på sammanlagt 3,2 miljarder kronor.
För att slippa kvarskatt kan du vända dig direkt till pensionsutbetalare eller arbetsgivare och be dem dra mer skatt, eller ansöka om skattejämkning hos Skatteverket.
Senaste nytt
Boräntor
Enligt Linda Davidsson är dock ränteutgifter just nu den absolut vanligaste orsaken till jämkning.
Nu när boräntorna sjunker gäller det därför för låntagare att anpassa jämkningen eftersom räntekostnaden kan sjunka med flera tusen i månaden, vilket ger lägre ränteavdrag.
Du som skattejämkar kan också behöva ta hänsyn till att avdragsrätten för lån utan säkerhet, så kallade blancolån, halveras 2025 och helt tas bort 2026.
Jämkning gäller ett kalenderår i taget och om du vill få rätt jämkning på din lön redan i januari måste ansökan göras senast den 10 november.
”Om räntorna fortsätter ned ännu mer framöver kan det medföra färre ansökningar”, säger Linda Davidsson till Di.
Koll på skatten? Tips till jobbonärer
Håller du koll på skatten? Det är inte ovanligt att få kvarskatt och vissa räknar in det i sin ekonomi. Ett sätt att förvalta sina egna pengar i större utsträckning än att låta staten sköta det åt dem.
ANNONS