News55

Koll på skatten? Tips till jobbonärer

Det är viktigt att hålla koll på sin skatt
Det är viktigt att hålla koll på sin årliga inkomst för att slippa att råka på större skattesmällar. (Foto: Janerik E`Henriksson/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Håller du koll på skatten? Det är inte ovanligt att få kvarskatt och vissa räknar in det i sin ekonomi. Ett sätt att förvalta sina egna pengar i större utsträckning än att låta staten sköta det åt dem.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan kännas besvärligt att ödsla tid på skatteberäkningar, men i själva verket underlättar det väldigt mycket, enligt DN.

Håll koll på din inkomst

Grundregeln är att arbetsgivaren betalar in arbetsgivaravgifter och skatt för anställda. Är du pensionär, sköter Pensionsmyndigheten skatteinbetalningar och är du företagare förväntas du själv ta ansvar för sådana bestyr.

Sedan några år tillbaka måste arbetsgivarna redovisa din månatliga lön. Det gör även Försäkringskassan, a-kassorna och Pensionsmyndigheten. Det kan man se när man loggar in på Mina sidor på Skatteverkets webbplats. 

Tjänstepensionsbolagen redovisar dock inte varje månadsutbetalning. Samtliga utbetalningar under året sammanställs i den årliga kontrolluppgiften. Det är bäst att ha koll på hur mycket man får i tjänstepension, så skatteredovisningen blir rätt.

ANNONS

Att vara jobbonär

Det har blivit vanligare att ta ut pension samtidigt som man fortsätter att deltidsarbeta. För jobbonärer är det särskilt viktigt att ha en koll på den totala årsinkomsten eftersom man har två eller flera inkomstkällor.

Jobbonärer med lite högre inkomster måste betala ytterligare 20 procent i statlig skatt på all inkomst som överstiger 51 000 kronor i månaden, vid 67 års ålder höjs gränsen till 58 000 kr.

ANNONS

Skärpt skattelag

Det har hittills varit flexibelt för dem som förvaltar sina pengar genom att bland annat räkna in restskatter i ekonomin eftersom deadlinen tidigare var i slutet av året.

Skattereglerna har dock skärpts och man får endast tre månader på sig att betala sin restskatt efter skattebeskedet utfärdande. För de flesta blir deadlinen senast i september.

Skatteverket erbjuder som regel aldrig avbetalningsplaner för kvarskatt. Det är viktigt att inte glömma bort det eftersom det kan bli tufft om man har små marginaler.

Självkoll

Om man har flera inkomstkällor är det viktigt att ha koll på dem för att räkna fram rätt årsinkomst och motsvarande skattesats.

Är man inloggad på Skatteverkets Mina Sidor finns det en tjänst som räknar ut det totala skattebeloppet. Genom att klicka på Räkna ut din skatt får man fram en ganska exakt summa.

Man ska aldrig glömma möjligheterna med skattejämkning. Det är ett sätt att få ned skatten och samtidigt få den rätt från början. 

ANNONS

Läs också:

Global skatt på miljardärer – svårt men ett måste

Regeringen: Sänkt skatt på pension i höst

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De bygger framtidens omsorgsfastigheter

Fastighetsmarknaden har varit skakig de senaste åren, men omsorgsfastigheter sticker ut som ett segment med snabbt ökande efterfrågan. Vad ligger bakom utvecklingen, vilka utmaningar finns, och hur ser framtiden ut? Dan Sehlberg, vd och grundare av Sehlhall Fastigheter, delade nyligen sina insikter i E55 studio. Fastighetstyp med stort samhällsvärde Omsorgsfastigheter omfattar bland annat äldreboenden och […]