News55

Larm: Pensionsskulden skenar okontrollerat

pensionsskuld
Kommunernas och regionernas pensionsskulder fortsätter öka till abnorma belopp, visar Skandias beräkningar. (Janerik Henriksson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 13 aug. 2024Publicerad: 13 aug. 2024

Enligt Skandia fortsätter kommunernas och regionernas pensionsskuld att öka och uppgår nu till över 50 000 kronor per invånare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är nästa generation som får betala den ökande pensionsskulden, som vid bokslutet 2023 uppgick till över 543 miljarder kronor, enligt Skandias beräkningar.

De svenska kommunernas och regionernas pensionsskulder påverkar deras ekonomiska balans.

“Värt att notera är att den dolda pensionsskulden utanför balansräkningen uppgår till nästan 300 miljarder. Det är en avsevärd post som är dold i den kommunala redovisningen – i storlek motsvarandes nästan 30 procent av Sveriges totala statskuld”, tillägger Skandia i ett pressmeddelande.

Pensionsskulden ökade med över 42 miljarder på ett år

Årets rapport visar att kommunerna och regionernas totala pensionsskuld ökade med över 42 miljarder mellan bokslutsåret 2022 och 2023.

“För förra året ser vi tydligt inflationschocken i kommunernas och regionernas pensionsskulder. Kommuner och regioner får betala dyrt för sitt pensionsåtagande, sammantaget var den finansiella kostnaden för pensionsskulden närmare 10 procent. En kostnad som inte kan betalas utan ökar på pensionsskulden och skjuts på framtiden”, säger Greger Gustafson, affärsansvarig offentlig affär på Skandia.

Det offentliga saknar en plan

Kommunerna och regionerna riskerar att hamna i en svår ekonomisk sits till följd av den galopperande pensionsskulden, konstaterar Skandia som i mer än ett decennium kartlagt pensionsskulden för att beslutsfattarna ska förstå allvaret och ta beslut därefter.

ANNONS

I många kommuner och regioner saknas planer för att komma till rätta med pensionsskulderna, som enligt beräkningarna nu måste hanteras i mer än 50 år.

Varnar för “smärtsamma skattehöjningar”

Det råder ingen tvekan om att Sverige står inför en svår välfärdsutmaning med tanke på hur demografin ser ut.

“Det är viktigt för vår välfärd att pensionskostnaderna inte vältras över till den kommande generationen och därmed riskerar att putta undan viktiga samhällsinvesteringar eller leda till smärtsamma skattehöjningar”, säger Greger Gustafson.

Läs även: Så har inflationen påverkat pensionerna News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS