News55

Så har inflationen påverkat pensionerna

Så har inflationen påverkat pensionerna
Så har inflationen påverkat pensionerna (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 maj 2024Publicerad: 09 maj 2024

Resultat av pensionssparande i aktier och fonder har delvis svalts av den stigande inflationen – detta trots relativt goda resultat av investeringar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Finish Center for Pensions (ETK) gjorde en studie i syfte att jämföra utvecklingen av pensioner i Skandinavien, Nederländerna, Japan och USA. Även en del andra länder ingick i studien. 

Det visade sig att de redovisade årliga resultaten tappade flera procentenheter när man tittade närmare på siffrorna. Finska pensionsfonder redovisade ett genomsnittligt årsresultat 2023 på sex procentenheter, men på grund av inflationen sjönk det till -0,2 procent. Det märktes för många hushåll som fick strama upp sin ekonomi mot ökade kostnader. 

Sverige lägst resultat

Sverige var det enda landet där pensionsbolagen redovisade negativa investeringsresultat på -1,2 procent. 

Finland drabbades dock  hårdare av inflationen än Sverige, men återhämtade sig under 2023, vilket avspeglas i fond- och aktiekurser.

Den genomsnittliga årliga inflationen i Sverige och Finland under 2023 var 8,55 procent respektive 6 procent, vilket är betydligt högre än de årliga inflationssiffrorna vid årsskiftet – 4,39 procent respektive 3,60 procent. 

ANNONS

Inkomst- och tilläggspension

Inkomst- och tilläggspension utgör den största delen av den inkomstgrundade pensionen i Sverige. Enligt pensionsmyndigheten justeras inkomst-och tilläggspensionen utifrån landets genomsnittliga inkomstutveckling. Under 2023 och höjdes inkomst- och tilläggspensionen med i genomsnitt tre procentenheter, vilket var betydligt lägre än inflationssiffrorna.

ANNONS

När pensionen räknas om på årlig basis, tas alltså ingen hänsyn till rådande inflationsnivå, vilket påverkat hushållens köpkraft negativt i det läge vi är i just nu. När inflationen legat på 8,7 procent påverkades inkomstutvecklingen särskilt negativt med tanke på glappet till den genomsnittliga pensionshöjningen som gjordes förra året.

Premiepensionen omfattar däremot endast en liten del av den totala pensionen. Det förklaras i att arbetsgivare endast betalar 2,5 procentenheter till premiepensionen medan 16 procent av de sociala avgifterna går till inkomstpensionen. 

Så kan man få högre pension

Om man avstår återbetalningsskyddet kan man få en högre pension på mellan fem och fjorton procentenheter. Det blir en märkbar summa för många pensionärer. En månatlig inkomst på 35 000 kr i månaden över en tjugoårsperiod kan generera så mycket som 2000 kronor extra i pension varje månad för den som väljer att avstå från återbetalningsskyddet.

Så, vad innebär detta skydd? Återbetalningsskyddet är en del av tjänstepensionen som ämnas vara en ekonomisk trygghet till efterlevande med nära familje/släktband till den som går bort. Det här är en valfri möjlighet och kan aktiveras närhelst önskvärt, men man bör tänka på att skyddet byggs upp över en längre tid innan man väljer denna form. Man bör också vara medveten om att man får mindre pension om man väljer detta.

Läs också:

Så mycket höjs pensionen

Forskare: Höj inte pensionsavgiften

ANNONS

Goda nyheten: Så mycket räknas din pension upp

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS