News55

Missnöjet med banker stort bland pensionärer

Mobilt Bank-id. Så många som 70 procent av PRO:s medlemmar känner misstro för banker och anser att de inte gör tillräckligt för att skydda dem
Så många som 70 procent av PRO:s medlemmar känner misstro för banker och anser att de inte gör tillräckligt för att skydda dem. (Foto: Fotograferna Holmberg/TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 27 juni 2024Publicerad: 27 juni 2024

Många pensionärer utsätts fortfarande för bedrägeriförsök. En av tio pensionärer har varit med om flera bedrägeriförsök det senaste året.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionärernas riksorganisation, PRO, gjorde nyligen en undersökning bland sina medlemmar som handlar om hur mycket förtroende de har för banker

Så många som 70 procent känner misstro för banker och anser att de inte gör tillräckligt för att skydda dem. Nästan alla, 90 procent vill få till en lagstiftning som tvingar banker att ersätta kunder som blir lurade på sina sparpengar.

“Det krävs lagstiftning och rättning av bankerna för att de ska vinna tillbaka pensionärernas förtroende”, säger Åsa Lindestam, ordförande i PRO, i ett pressmeddelande.

Bankerna vidtar åtgärder

PRO är positiva till att storbanker erbjuder nya säkerhetsinställningar samtidigt som det finns en oro över att de inte kommer att användas, dels på grund av att kunderna inte känner till dem, dels för att man inte vet hur man gör. Kunderna behöver få instruktioner om detta.

“Vi vill att säkerhetsinställningarna ska vara förinställda för alla. Det skulle skydda även de som inte känner till dem eller vet hur man gör. De som sedan vill ändra sina beloppsgränser kan göra det efter hand”, säger Åsa Lindestam i pressmeddelandet.

Bankerna har inte agerat tillräckligt under de senaste åren då många äldre blivit lurade genom att bedragarna kunnat använda sig av bankernas osäkra tjänster. Det är en förklaring till det låga förtroendet PRO:s medlemmar har för bankerna.

ANNONS
ANNONS

Det här gör banker i dag

Ett av de vanligaste bedrägerierna är att bankkunder uppmanas att göra en inbetalning via Swish, oftast i samband med en höjning av beloppsgränsen.

Handelsbanken kommer därför att införa en fördröjning på två dagar för att öka beloppsgränsen för Swish, något som Nordea införde i våras som ett tillval, alltså inte förinställt. Även SEB kommer att införa detta.

Liksom Nordea lanserar Handelsbanken valbara säkerhetstillägg så att man kan välja tidsfördröjning och dubbelsignering vid transaktioner. SEB införde tidigare åtgärder såsom maxbelopp på Swishbetalningar.

Ett annat vanligt bedrägeri är att äldre blir uppringda av kriminella som påstår att de måste legitimera sig med bank-id för att lösa “problem” med bankkontot. En gång inloggad ger bedragaren full tillgång till kontot.

Bankvalv
Liksom Nordea lanserar Handelsbanken valbara säkerhetstillägg så att man kan välja tidsfördröjning och dubbelsignering vid transaktioner. SEB införde tidigare åtgärder såsom maxbelopp på Swishbetalningar. (Foto: Pixabay)

Så här svarade pensionärerna på PRO:s frågor

Den webbaserade undersökningen bland medlemmar i ålder 65 år och uppåt genomfördes under 23 april – 6 maj 2024, totalt svarande cirka 34 000.

ANNONS

Har du blivit utsatt för bedrägeriförsök under det senaste året?

Ja, flera gånger: 13,9 procent
Ja, en gång: 18,1 procent
Nej: 62,9 procent
Tveksam, vet ej: 5,2 procent

Hur stort förtroende har du för att bankerna agerar för att färre ska utsättas för bedrägerier?

Mycket högt förtroende: 1,7 procent
Ganska högt förtroende: 18,6 procent
Ganska lågt förtroende: 40,1 procent
Mycket lågt förtroende:  30,5 procent
Tveksam, vet ej: 9,0 procent

Är det ett bra eller dåligt förslag att lagstifta om att bankerna ska ersätta kunder som utsätts för bedrägerier?

Mycket bra: 64,2 procent
Ganska bra: 26,1 procent
Ganska dåligt: 2,6 procent
Mycket dåligt: 0,9 procent
Tveksam, vet ej: 6,2 procent

Läs också:

SEB gör som Handelsbanken – försvårar för bedragare

ANNONS

Dags att lura bedragarna – så gör du

Banksatsning mot bedrägerier sågas: “Respektlöst”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS