News55

Dags att lura bedragarna – så gör du

bedragare
Låt dig inte bli lurad av skamlösa bedragare. Sätt dit dem. I artikeln får du tips. (Foto: Pixabay/montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 15 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Det är inga små summor som bedragare kommit över när polisen i Jämtland summerar den skrupelfria kriminaliteten – och mest drabbade är personer som är 65 år och över det.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste tre åren har bedragare som opererat i Jämtlands län tillskansat sig 108 miljoner kronor, enligt en ny rapport från polisen som SVT berättar om.

“Vi visste att det var mycket, men inte att det var så här mycket, säger Sten Sundin, poliskommisarie i Jämtland som sammanställt rapporten.

Så blir du blåst på pengar

Merparten av offren är äldre och över 65 år. De har bland annat blivit uppringda av lurendrejare som begärt att de ska legitimera sig med bank-id för att lösa “problem” med bankkontot, eller så har de intet ond anande klickat på en okänd internetlänk.

Den här typen av brott rubriceras som vishingbedrägeri, men rapporten innehåller även annons- och fakturabedrägerier och andra former av identitetsbedrägerier.

Investeringsbedrägerier och penningtvättsbrott förekommer också på listan.

Tre av tio pensionärer har under det senaste året råkat ut för minst ett bedrägeriförsök, enligt en PRO-undersökning bland medlemmar. En av tio har utsatts flera gånger för bedrägeriförsök, uppger SVT.

Snuva bedragarna på konfekten

ANNONS

Undvik att klicka på länkar som du inte känner till, är ett av råden för att minska risken att drabbas av bedrägeri.

Godkänn inget med ditt bank-id i telefonsamtal eller om det sker på annat sätt på uppmaning från en okänd person.

Kontrollera själv med din bank eller berörd myndighet alternativt företag om de påstådda uppgifterna. Låt dig inte luras av “förtroendeingivande” röst på andra sidan luren.

Ring polisen. Om du tror att det rör sig om ett försök till bedrägeri, tveka inte att kontakta polisen och gör en anmälan.

Läs även: Kunder lurade via populär app: “Alla pengar är borta” News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]