News55

Mogna kvinnor vinnare på börsen

en äldre kvinna kollar någonting på sin mobil. Många kvinnor ur babyboomergenerationen har gjort enorma vinster på börsen innan de går i pension
Många kvinnor ur babyboomergenerationen har gjort enorma vinster på börsen innan de går i pension. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 04 okt. 2024

Babyboomergenerationen är den rikaste någonsin och kvinnor ur den här generation har den senaste tiden gjort enorma vinster på börsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När det handlar om investeringar har unga kvinnor länge haft ett försprång. De har haft tillgång till en massa finansiell kunskap och resurser som inte alltid varit tillgängliga för tidigare generationer, det skriver Fortune

Under de senaste åren har dock kvinnor ur generationen Baby boomers, alltså de som är födda mellan 1945 och 1964, inspirerats av sina döttrar och barnbarn.

En ny rapport visar att många av dessa kvinnor har gjort enorma vinster på aktiemarknaden innan de går i pension.

Enligt Fidelitys 2024 Women & Investing Study ökade andelen kvinnor i babyboomergenerationen som rapporterar att de investerar på aktiemarknaden med hela 23 procent från 2023 till 2024. 

Det är den största ökningen av alla undersökta generationer. 

Totalt säger 71 procent av alla kvinnor att de investerar på aktiemarknaden, vilket är en ökning från 60 procent 2023.

Även i Sverige gör kvinnorna bra ifrån sig på börsen, Dagens PS skriver att år 2023 var det första året som svenska kvinnor som grupp faktiskt fick bättre avkastning på börsen än svenska män.

Förstår ekonomiska behov bättre

ANNONS

Att så många fler kvinnor ur babyboomergenerationen nu anträtt investeringsscenen ger en förändring, det menar Lorna Kapusta som är Fidelitys chef för kvinnor och engagemang.

Generellt sett har kvinnor ut den här generationen varit mer benägna att överlåta ekonomiska beslut till sina män, något som kan bli till en nackdel för dem senare i livet.

“Det handlar i slutändan om att boomerkvinnor får mer tillgång till ekonomisk utbildning och inser att de kan göra mer med sina pengar. Med det kommer också en större förståelse för ekonomiska behov vid pensionering”, säger hon till Fortune.

ANNONS

Den rikaste generationen

Baby boomers är troligtvis den rikaste generationen som någonsin har levt, det beror på prisvärda bostäder och starka aktiemarknader som ger enorm avkastning, enligt en ny rapport från försäkrings- och kapitalförvaltningsjätten Allianz.

“En unik historisk situation – stark ekonomisk tillväxt, prisvärda bostadsmarknader och blomstrande aktiemarknader – tillät dem att bygga upp en vacker förmögenhet”, skriver Allianz i sin rapport om global rikedom.

Enligt rapporten har Millenniegenerationen, eller Generation Y, som de som är födda mellan 1983 och 1994 också kallas, på grund av flera kriser varit de största förlorarna, det skriver Fortune.

De har sparat under finanskrisen 2008, under covid-19-pandemin och under en period av väldigt hög inflation. Det har gjort att den avkastning de fått på sina besparingar har varit mycket lägre än tidigare generationers.

ANNONS

“Kvinnor har inget bäst före-datum”

Åldersdiskriminering mot kvinnor på arbetsplatser leder till talang-dränering och för att bekämpa ålderism bör ålder ses som en viktig de av mångfalden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS