News55

Debatt: Sänk skatten på pensionerna nu

skatt
Sänk skatten på pensioner, kräver Skattebetalarna med adress till regering och riksdag. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 11 okt. 2024Publicerad: 11 okt. 2024

“Det är hög tid för en rejäl sänkning av skatten på pension”, skriver Skattebetalarna i en debattartikel på bland annat UNT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Debattörerna anser att pensionerna används återkommande som slagträn i politiken, samtidigt som pensionssystemet blivit krångligare.

Värdelösa reformer

Riksdag och regering måste göra det mer lönsamt att arbeta och ha arbetat, anser Skattebetalarna i debattinlägget på UNT som återges på den ideella och partipolitiskt obundna föreningens hemsida.

“Det är en viktig princip att den som arbetat ett helt liv ska veta att det också kommer synas i pensionskuvertet”, anser Skattebetalarna.

Reformerna som genomförts för att stärka dem med sämst pensioner har inte fyllt sitt syfte, det har tvärt om “urholkat principen”, heter det.

ANNONS

Kravet på makthavarna

Tre förslag läggs fram på hur politikerna bör agera i stället för att lyfta pensionerna:

  1. Separera egenintjänad pension från garantipension och andra bidrag.
  2. Sänk skatten kraftigt på egenintjänad pension.
  3. Sänk skatten på lön i en trappa för den som närmar sig och passerar riktåldern för pension.
ANNONS

Skattebetalarnas vd och chefsekonom Christian Ekström betonar vikten av att fler måste ha möjlighet att leva på sin pension och inte vara beroende av bidrag för sin försörjning.

Skatten noll på låg pension

“Långsiktigt bör målsättningen vara att låga pensioner som ligger nära gränsen för garantipension ska vara helt skattebefriade.”

Dessutom anser han att det är viktigt att uppmuntra äldre som vill att jobba längre, vilket hela samhället vinner på, framhåller han.

Läs även: Är det dags att byta ut vårt pensionssystem? News55

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS