Ungefär 90 procent av alla anställda i Sverige har tjänstepension och allt fler flyttar den mellan olika försäkrings- och tjänstepensionsföretag.
Mest läst i kategorin
Många av dem som har tjänstepension har möjlighet att flytta sitt tjänstepensionskapital och under de senaste åren har värdet av det tjänstepensionskapital som flyttas ökat rejält.
Svensk Försäkring skriver att under första kvartalet 2024 flyttades försäkringskapital till ett värde av 26 miljarder kronor, vilket är långt över kvartalsgenomsnittet på cirka 14 miljarder kronor.
Framför allt är det tjänstepensionskapital som flyttas till ett annat bolag, men den största delen av det flyttade kapitalet flyttas till fondförsäkring.
Rundabordssamtal
Finansinspektionen, FI, anser att den växande marknaden för flytt av tjänstepension kan skapa incitament för att flyttar ska genomföras av andra orsaker än att den försäkrade ska få bättre pension.
“Tjänstepensionen finns till för att den försäkrade ska få ökad ekonomisk trygghet efter sitt arbetsliv. Den växande marknaden för flytt av tjänstepension gör det angeläget att samla branschaktörer för att prata om hur vi kan skapa förutsättningar som sätter konsumentens behov i centrum”, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI i ett pressmeddelande.
FI har bjudit in representanter för de större aktörerna på tjänstepensionsmarknaden till ett rundabordssamtal i FI:s lokaler på Brunnsgatan 3 den 25 november.
Experten: Så ska du tänka kring din tjänstepension – när du gått i pension
Avanzas sparekonom Philip Scholtzé berättar i en intervju med E55 om hur du kan tänka med din tjänstepension och risktagande när du redan gått i pension. “Inget exakt facit”.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.