News55

Rävsax: Pensionärer fastnar i dålig ekonomi

Två pensionärer handlar. En ny kartläggning visar att pensionärers inkomster ofta koncentreras på botten av landets inkomstfördelning. (Foto: Pexels)
En ny kartläggning visar att pensionärers inkomster ofta koncentreras på botten av landets inkomstfördelning. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 nov. 2024Publicerad: 04 nov. 2024

För många innebär pension en svag ekonomi och en kartläggning av äldres inkomstnivåer visar att många sitter fast med sina låga inkomster.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SPF Seniorerna har kartlagt äldres inkomstnivåer för att i jämförelse med andra åldersgrupper se hur deras inkomster förändras över tid, det skriver Senioren.

Kartläggningen visar att nästan 80 procent av de äldre som 2017 hade lägst inkomstnivåer fortfarande hade det fem år senare och att det i yngre åldersgrupper är mycket vanligare att inkomsten höjts redan efter ett par år.

Det här gäller även på de inkomstnivåer som är något högre.

Kartläggningen gäller perioden 2017 till 2022 och bygger på Statistiska centralbyråns indelning av befolkningens inkomstnivåer i tiondelar, eller deciler, där den lägsta nivån, Decil 1, är upp till 14 592 kronor i disponibel månadsinkomst när skatter och avgifter dragits av.

Bland personer som är 20 till 64 år är det något fler som ligger kvar på sin inkomstnivå eller rör sig uppåt, men bland personer som är 65 år och äldre är det i stället många som ligger kvar eller får minskad inkomst.

Lägre inkomstnivåer

Kartläggningen visar att pensionärer befinner sig i en permanent situation och i högre grad långvarigt har en låg inkomst och begränsad inkomströrlighet.

Personer i åldern 20–64 år med låga inkomster återfinns ofta i de lägre inkomstnivåerna under en begränsad tid.

ANNONS

Det här mönstret blir extra tydligt när inkomstnivåer studeras över en längre period än när man tittar på enskilda år.

“Ibland hörs i debatten att inte bara seniorer utan också exempelvis yngre har det tufft ekonomiskt. Det stämmer när enskilda år studeras, men vi ville se hur det ser ut på lite längre sikt. Då framgår ett något annorlunda mönster”, säger SPF Seniorernas expert Anna Eriksson till Senioren.

Hon säger vidare att SPF Seniorerna därför menar att både temporära och permanenta situationer och inkomstnivåer bör uppmärksammas framöver.

ANNONS

De lägsta inkomstnivåerna

Med sin rapport vill SPF Seniorerna väcka frågor som kan öppna för en djupare debatt om pensionssystemet.

De anser inte att det är rimligt och rättvist att att pensionering ofta medför att människor koncentreras till botten av inkomstfördelningen, med liten möjlighet till inkomstförbättringar.

Det är inte heller rimligt att pensionärer ska förvänta sig någon nämnvärd förändring av sin inkomstutveckling och de flesta förstår säkert att inkomsten behöver bli lägre när vi inte längre arbetar, dock inte i så hög grad som kartläggningen visar.

Anna Eriksson konstaterar att pensionerna har blivit svagare än vad som förväntades när pensionssystemet lanserades.

ANNONS

“Äldres koncentration till de fyra lägsta decilerna skulle kunna förändras till viss del genom högre pensioner. Exempelvis genom högre avsättning till allmän pension. Om framtidens seniorer kan arbeta några år längre skulle det också förbättra deras pensioner”, säger hon till Senioren.

Orsaker

En andra orsak till att pensionärer i högre grad sjunker på inkomstskalan är troligtvis de tidsbegränsade uttagen av tjänstepensionen.

Rapporten pekar på en tredje orsak till att pensionärer tenderar att få minskade inkomstnivåer och den handlar om hur pensionssystemet är uppbyggt med det så kallade förskottet i den allmänna pensionen.

Det omfördelar pensionen till inledningen av pensionärslivet men gröper sedan ur den med ett avdrag på 1,6 procent av den årliga uppräkningen, skriver Senioren.

22 miljarder till pensionerna används till annat

Den allmänna pensionen fortsätter att sjunka vilket är bekymmersamt, speciellt för låginkomsttagare. I Folksams rapport 2024 meddelas att den allmänna pensionen nu är nere i endast 44 procent av slutlönen. Det är långt ifrån målet på 60 procent.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]