Anna Pettersson Westerberg, som är ny generaldirektör för Pensionsmyndigheten, varnar för att drivkraften till arbete har urholkats då fler än 60 procent av alla pensionärer idag får någon slags grundstöd. Det framgår av en intervju i Tidningen Näringslivet.
Mest läst i kategorin
Mer precist varnar Anna Pettersson Westerberg för att livstidsinkomstprincipen urholkas, det vill säga att varje intjänad krona ger en högre pension.
Under de senaste åren har spelplanen förändrats menar hon. Garantipensionen har höjts två gånger genom indexering som var högre än någonsin på grund av inflationen. Detta gjorde att respektavståndet till de som har inkomstpensionstillägg i stort sett har raderats.
News55 har tidigare skrivit om: “Därför spricker pensionsbubblan” där SPF:s ordförande Eva Eriksson kallar det “förfärligt att man har byggt systemet så att det inte lönar sig, framför allt för medelinkomsttagare, att jobba längre.
Dessutom anser Anna Pettersson Westerberg att pensionssystemet är för komplext. Inte mindre än sju olika grundstöd gör det svårt för den enskilde att överblicka konsekvenserna av sina beslut under livet:
“Det är till och med svårt för myndighetens egna experter att beskriva hur det fungerar”, säger hon.
Generaldirektören vill nu utöka samarbetet med olika aktörer. Detta vill hon göra genom att inrätta ett branschråd med arbetsmarknadens parter, försäkringsbolag och pensionsbolag, med målet är att fler ska förstå sin pension. Ett exempel är hur mycket deltid påverkar pensionen.
“Incitament för arbete faller”
Utrikes födda som kommer till Sverige mitt i livet beskrivs som “en tickande bomb” eftersom de inte hinner jobba ihop till en full inkomstpension. Incitamenten för att arbeta faller eftersom de ändå måste kompenseras av den statliga garantipensionen.
“Här måste Pensionsmyndigheten informera om hur viktigt det är att försöka komma i arbete så fort det går för att tjäna in till sin pension, och se till att få tjänstepension”, säger Anna Pettersson Westerberg till tidningen.
Tidningen Näringslivet skriver också att Pensionsgruppen har återupptagit arbete, med representanter från alla riksdagspartier. Där går tankarna om att införa en gas och höja pensionsavgiften, något som generaldirektören inte vill kommentera närmare.
SCB har tidigare genom statistik konstaterat att personer med garantipension får kortare liv än om de har garantipension, särskilt män, något du kan läsa om här.
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.