Våren 2007, när hon precis fyllt 67, tog i dag 84-åriga Jytte Roos ett seniorlån hos SEB, det är något hon ångrar i dag.
Mest läst i kategorin
Jytte Roos lånade 1 miljon via SEB:s dåvarande variant av seniorlån, Bolån 65+, som senare blev Bolån 60+, nu ökar lånet med 170 000 kronor om året, det skriver Svenska Dagbladet.
Hon tog lånet för att lösa sitt bolån och samtidigt få lite extra pengar, om tre år löper det ut, då är hon skyldig nästan 3,4 miljoner.
Det speciella med SEB:s seniorlån, som en person på banken rekommenderade, var att det inte kostade någonting under löptiden. Hon skulle varken behöva betala någon ränta eller amortera på det.
Räntan skulle i stället samlas och ska betalas när lånet löper ut i december 2027, alltså om tre år.
I april 2015 rapporterade Privata Affärer att SEB stängde sitt seniorlån för nya låntagare eftersom intresset varit lågt.
År 2014 varnade Pensionsmyndigheten för seniorlån på grund av de höga räntor som är förknippade med dessa lån och konstaterade att vanliga banklån ofta är billigare, det rapporterade Dagens Industri då.
Arg och besviken
När Jytte Roos först diskuterade lånet med banken handlade det om en ränta på drygt 4 procent, men när hon lite senare tecknade lånet var den 6,9 procent.
SEB ville inte justera räntenivån och Jytte Roos kände att hon inte kunde backa eftersom banken hade lagt ned en massa jobb på hennes seniorlån.
Den högre räntan gör stor skillnad, den innebär att lånet på 20 kommer ha ökat till 3,4 miljoner kronor i stället för de 2,5 miljoner det hade ökat till med en ränta på 4,5 procent.
Jytte Roos försöker inte skylla ifrån sig, hon visste vad som gällde när hon tog lånet, men i dag skäms hon över att ha försatt sig i den här situationen.
Hon är arg och besviken för att banken gjorde reklam för dessa seniorlån och lockade äldre låntagare med påståenden om att de skulle kunna förverkliga det de ville göra.
Senaste nytt
Missvisande reklam för seniorlån
I SEB:s tjugo år gamla broschyr som Jytte Roos har kvar står det: ”Du kanske vill resa, köpa ny bil, hjälpa barnen eller barnbarnen med något, byta ut köket, ta dykarcertifikat”, skriver SvD.
I broschyren står det även att lånet kan lösas när som helst och att: ”i många fall kommer en stor del av totalskulden, kanske hela, att helt enkelt betalas av värdestegringen på bostaden”, skriver SvD.
Jytte Roos får enligt avtalet förlänga lånet tills hon säljer sin lägenhet eller dör, men eftersom lånet nu växer så snabbt vill hon inte göra det utan hon känner att hon behöver ta sig ur skulden.
Hennes döttrar reagerar på den rådgivning deras mamma fick av SEB och de anser att hon inte borde ha fått rådet att ta detta seniorlån utan att banken i stället borde ha avrått henne, det skriver SvD.
Därför varnar pensionärsförening för seniorlån
SPF Seniorerna varnar för seniorlån i dagens Expressen.