Ett litet bolag har hittat på ett nytt sätt att lagra energi. I glödhet sand. Det kan revolutionera den gröna utvecklingen och göra under för din elräkning.
Mest läst i kategorin
Guldet blev inte till sand. Tvärt om.
Nu ska tekniken som det lilla energibolaget uppfunnit lagra energi i sand. Det kan använda infrastrukturen i gamla kolkraftverk och glödga stora mängder sand för att sedan plocka upp den utsöndrade värmen och omvanlda den till elenergi för företag och hushåll.
MISSA INTE: Skatt och pension: Då får du 950 kronor mer – i månaden
Sand för din elräkning
Vintern 2024 påminner om vintern för två år sedan på det sättet att många medier rapporterar om elräkningarna med mardrömsrubriker om dyra duschar och tips på att dra ner på golvvärme och dagtidstvättar.
Men det kan vara ett minne blott. Företaget i Tammerfors vill fylla stora silon med sand och använda det som ett batteri. Det skriver finska Yle.
“Sanden håller värmen väl och klarar av att värmas upp till många hundra grader”, skriver Yle.
Senaste nytt
Kan balansera elpriset
När vinden blåser på går vindkraftverken för högtryck. Men när vinden mojnar försvinner energin och elräkningen stiger. Det finns inget effektivt sätt att lagra energin från en vecka till en annan. Då kan sandsilot vara ett smart knep för att behålla energin, som sedan kan omvandlas till elenergi och därmed stabilisera elpriset som i dag är väldigt ombytligt, inte minst i det långa landet Sverige.
I veckan var elpriset 180 gånger högre i söder än i norr, när vindkraften i söder står still.
Professorn om faran för din elräkning
Enligt Peter Lund, som är professor vid Aalto-universitetet, ligger utmaningen i kostnadseffektiviteten.
“Vi kommer inte att börja sälja sand utan det är kunnandet som är nyckeln här. Det här har en mycket stor potential. Frågan är vad det kommer att kosta”, säger han.
Läs mer om ekonomi:
Pensionsjättens blunder: Miljardinvesteringen värd noll kronor
Nytt rekord: Så mycket förlorade du på att inte köpa bitcoin i julas
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.