News55

Så dödstädar du din ekonomi

En pärm. En sådan, eller en mapp, som innehåller all relevant information om din ekonomi kan underlätta för dina närstående när du dör
En pärm, eller en mapp, som innehåller all relevant information om din ekonomi kan underlätta för dina närstående när du dör. (Foto: Jessica Gow/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 06 sep. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Vi ska alla dö och när vi gör det har vi ofta en massa abonnemang och prenumerationer som behöver avslutas, men det finns saker du kan göra för att göra det lättare för dina efterlevande att ta hand om din ekonomi när du dött.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är viktigt att du gör all information om din ekonomi tillgänglig på ett enkelt sätt.

Lista allt som kostar

Eva Lindström, jurist på Konsumenternas bank- och finansbyrå, föreslår att du har en pärm eller en mapp med all information om dina banker, konton och liknande, det skriver Aftonbladet.

Det viktigaste du kan göra för att hjälpa dina anhöriga är nämligen att se till så att all relevant information de behöver är lätt för dem att hitta.

Gör en lista över allt som kostar pengar, alla dina löpande räkningar, elabonnemang, försäkringar, prenumerationer, abonnemangstjänster som bredband och telefoni samt gym- och klubbmedlemskap.

Det är också bra att ange hur olika räkningar betalas för banken fortsätter oftast att dra autogirobetalningar.

Bank och konton

Eftersom de flesta bankkontakter numer är digitaliserade blir det svårare att ta reda på all information vi behöver när en anhörig dör.

ANNONS

“Vi får ofta frågor från anhöriga som undrar hur de ska får reda på vilken bank den avlidne hade. Men det finns inga centrala register för sånt och bankerna har sekretess. Så en lista över de konton man har kan vara till stor hjälp för de efterlevande”, säger Eva Lindström till Aftonbladet.

Många av storbankerna stämmer av sina kundregister mot folkbokföringen minst en gång i veckan, men det är inte obligatoriskt så mindre banker kanske inte gör det och får då inte rada på om någon avlidit.

Då kan det vara nödvändigt att meddela att en person dött, samt be om ett saldobesked.

Lista även all information om lån, även konsumentkrediter och kreditkort, räntekrav upphör inte när du dör, dina skulder finns kvar och ska betalas av dödsboet, det skriver Aftonbladet.

Pensionärer håller ekonomin flytande i USA

Äldre amerikaner är rikare än någonsin och håller USA:s ekonomi flytande, rapporterar Fortune.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS