News55

Pensionärer håller ekonomin flytande i USA

boomers i USA
Boomers i USA håller ekonomin flytande, enligt Wall Street-veteranen Edward Yardeni. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Äldre amerikaner är rikare än någonsin och håller USA:s ekonomi flytande, rapporterar Fortune.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det har länge spekulerats om en kommande recession i USA, men tack vare landets rika pensionärer har man undvikit detta. Det menar Edward Yardeni, Wall Street-veteran och chefsinvesteringsstrateg på Yardeni Research.

Boomers, det vill säga efterkrigstidens generation som är födda mellan 1946 och 1964, har börjat gå i pension. De har rekordmycket pengar som de i huvudsak spenderar på kryssningar, restauranger, resor och sjukvård, vilket driver på konsumtionen.

“Alla dessa tjänstesektorer har ökat sina löner, vilket har ökat realinkomsterna och drivit på konsumtionen”, skriver Ed Yardeni i Financial Times.

Millennials, personer födda tidigt 1980-tal till mitten av 1990-talet, är istället mer benägna att lägga pengar på förnödenheter som bostäder och barnomsorg, enligt uppgifter från Bank of America. De är dessutom mer tyngda av konsumentskulder och studielån jämfört med boomers. 

Ökad ojämlikhet i USA

Äldre amerikaner har lyckats tjänat stora summor på aktie- och bostadsmarknaden sedan covid 19-pandemin. Faktum är att USA:s äldsta boomers har blivit 14 000 miljarder dollar rikare sedan pandemin, och sitter på nära en tredjedel av landets samlade förmögenhet.

“Babyboomers är den rikaste pensionärsgenerationen vi någonsin haft”, har Yardeni tidigare sagt.

“Alla är inte välbeställda, men vi har aldrig haft en pensionärsgeneration med så mycket förmögenhet. Det är en av de främsta anledningarna till att ekonomin är stark.”

ANNONS

Det råder dock stor ojämlikhet i USA. Omkring hälften av alla amerikaner i åldrarna 18 – 58 känner sig finansiellt otrygga. Bland de som är 78 år och äldre upplever endast 15 procent en sådan otrygghet, rapporterar Business Insider.

“Det faktum att en så liten grupp individer utgör en så betydande del av den ekonomiska makten avslöjar den överväldigande ojämlikheten som har ökat under pandemin”, skriver Fortune.

Läs vidare:

Höga räntekostnader slår mot USA:s finanser

Så får du pensionen att räcka livet ut

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS