Det kan vara nog så jobbigt när någon i ens närhet går bort. Men tar man inte itu med skyldigheterna till Skatteverket kan det strö salt i såren i form av dyra och onödiga avgifter.
Mest läst i kategorin
Att förlora en livskamrat, förälder eller annan närstående är fruktansvärt. Då kan det vara svårt att samtidigt ta hand om det praktiska som behöver göras.
MISSA INTE: Han sparade 1 300 kronor på el med fiffiga knepet
Skatteverkets sju punkter
Skatteverkets lista på åtgärder kan underlätta för dig som sörjer så att du åtminstone slipper de onödiga kostnaderna och problemen kring dödsbo och boupptäckning.
- Anmäl ny adress för dödsboet
- Registrera ett deklarationsombud
- Gör en bouppteckning
- Deklarera för ett dödsbo
- Se över dödsboets slutskattebesked
- Ordna med begravning inom en månad
- Avsluta dödsboet
Genom att följa listans sju delar kan du underlätta för dig när sorgen är tung.
Senaste nytt
1. Ny adress för dödsboet
Om ett dödsbo ska ha en annan adress än den som var aktuell vid dödsfallet ska den nya adressen anmälas till Skatteverket.
Skatteverket meddelar inte dödsboets nya adress till andra.
Läs mer om att byta adress för dödsboet här.
2. Ombud för deklaration hos Skatteverket
Ett dödsfall hindrar inte Skatteverket från att begära ut sin skatt.
Därför är det viktigt att en av de närstående blir ansvarig för inkomstdeklarationen och andra skattefrågor för dödsboet.
För att Skatteverket ska kunna svara på frågor om dödsboets deklaration behöver den dödsbodelägare som kontaktar Skatteverket vara registrerad som deklarationsombud.
Deklarationsombudet har också behörighet att bland annat lämna inkomstdeklarationen elektroniskt åt ett dödsbo och även att begära anstånd med att lämna in deklarationen.
Det kan också vara någon annan, som en jurist, som är utsedd till ombud för er dödsbodelägare.
Läs mer om att utse deklarationsombud här.
3. Bouppteckning
Det kan vara klokt att begära professionell hjälp för att göra en bouppteckning. Det innebär att man går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den eventuelle efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder.
4. Deklarera
Ett dödsbo ska deklarera för det år dödsfallet inträffade. I deklarationen ska dödsboet redovisa alla inkomster under inkomståret.
Läs mer om att deklarera ett dödsbo här.
5. Slutskattebesked
Om dödsboet har skatt att betala, så bör du betala in skatten senast det datum som framgår av slutskattebeskedet. Du hittar alla inbetalningsuppgifter i beskedet.
Läs mer om slutskattebeskedet här.
6. Begravning inom en månad
Kremering eller gravsättning av den avlidne närstående ska ske senast en månad från dödsfallet. Efter en kremering ska urnsättning ske inom ett år.
7. Avsluta dödsbo
Ur skatteverkets synpunkt är ett dödsboavslutat när alla tillgångar är skiftade.
Arvskifteshandlingen ska inte skickas in till Skatteverket.
Så här skriver myndigheten: “Tänk på att du som har ärvt tillgångar exempelvis värdepapper eller fastighet måste föra över dem till dig själv. Annars finns risk att banker och andra skickar felaktiga kontrolluppgifter till Skatteverket.”
Lär dig mer om att avsluta dödsbo
Efterlevandeguiden och Skatteverket
För dig som behöver komma åt flera tips och råd snabbt kan du klicka in på Efterlevandeguiden, som samlar det viktigaste att hålla koll på när någon gått bort.
Läs mer om Skatteverket:
Nu försvinner hatade skatten på plastpåsar
Bostadstillägg: Går snabbare men tar fortfarande tid
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.
Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.