News55

Undvik dessa 6 fällor för din pension

pension
Dan Adolphsson Björk är pensionsexpert på minpension.se. Foto: minpension.se och Canva
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 11 dec. 2024Publicerad: 11 dec. 2024

Experten Dan Adolphson Björck listar sina 6 bästa tips för att undvika fällor för din pension.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är lätt att falla dit på flera ekonomiska fällor för pensionen. Det säger Dan Adolphson Björck som är pensionsekonom på minpension.se.

Här listar vi 6 stycken tips som experten delade med sig av i Expressen nyligen.

MISSA INTE: Tre miljardsmällar: Dumpade notan på svenska pensionärer

För det första: Utgifterna

Det är lätt att fastna i gamla hjulspår. När man går i pension blir det ekonomiskt tufft om det också gäller utgifterna. Som alltid när man tappar inkomster, exempelvis från plötslig arbetslöshet eller sjukdom, är det viktigt att rätta magen efter matsäcken.

Och få inkomstbortfall är så stora som när man går i pension. För de flesta handlar det om inkomstbortfall på uppåt 40 procent. Det gör att du måste se över dina boendekostnader, matkontot och dina transporter för att se till att dina utgifter också minskar med lika mycket.

Konsumentverkets budgetkalkylator är kostnadsfri och kan vara ett bra verktyg, menar experten.

ANNONS

Återbetalningsskyddet för din pension

ANNONS

När du har återbetalningsskydd på din pension blir den lägre, men i fall av att du går bort i förtid får dina efterlevande pengarna. Det kan vara bra men för de flesta är det bara en pensionssänkare, skriver Expressen. Det gör att du utan den kan få högre penson tack vare att du får ta del av de arvsvinster som uppstår av att andra pensionssparare går bort.

TIllägget du inte vill missa

Expressen skriver att du som har låg inkomst, exempelvis 19 000 kronor eller lägre, borde undersöka om du har rätt till bostadstillägget på max 7 290 kronor i månaden.

För sammanboende är maxbeloppet du kan få utbetalt 3 545 kronor.

Gör inte bort dig med uttagstiden

Vill du ta ut din tjänstepension under kortast möjliga tid för att investera pengarna smart? Det kan vara en dålig idé. Skatten kan bli hög om du tar ut tjänstepensionen under kortare tid. Klokt kan då istället vara att dela upp pensionen på 15 år eller till och med hela livet, istället för att maximera dina uttag under 5 eller 10 år, säger Adolphson Björck.

“För att det ska vara förmånligt krävs dels att man får en högre avkastning som kan kompensera för både skatteeffekten och i många fall högre förvaltningskostnader. Ofta är den ekvationen svår att få ihop”, säger han till Expressen.

Betala inte för hög skatt

ANNONS

Om du jobbar samtidigt som du tar ut pension riskerar du att få betala statlig inkomstskatt. Det blir ännu större risk för det när du tar ut din tjänstepension på kort tid, eftersom utbetalningsbeloppen blir högre.

Då är risken stor att du får betala en onödigt stor del av din redan skattade pension i statlig inkomstskatt

Våga riskera lite

Eftersom din pension ska räcka under en stor del av ditt liv, troligen nästan 20 år, så kan det vara oklokt att ta ut pengarna från aktiemarknaden helt. På börsen växer de troligen mer än på ett sparkonto, och därför kan det vara klokt att låta en del av ditt sparande fortfarande ligga kvar på bören.

Se dock till att pengarna inte fastnar i höga avgifter. Dina pengar borde jobba åt dig, inte åt någon annan.

Läs mer om ekonomi:

Tre miljardsmällar: Dumpade notan på svenska pensionärer

Pensionär måste betala tillbaka 93 000 kronor

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Redaktionschef Bilbo Göransson på E55 har arbetat som journalist i tio år på radio, teve och flera tidningar, bland annat på DN och UNT, och har erfarenhet som både reporter, webbredaktör och ekonomiredaktör.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]