News55

Schlagerdrottningens härliga lax i apelsinsås

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 20 mars 2022Publicerad: 20 mars 2022

Ann-Louise Hanson är vår särklassiga schlagerdrottning. Men också en virtuos i köket. För News55 bjuder hon på en läcker lax i apelsinsås!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med 50 låtar är Ann-Louise Hanson den kvinnliga artist som haft flest låtar på Svensktoppen. Och i Melodifestivalen är hon också en rekordtjej: 14 låtar, suveränt!

Kanske visste du inte att hon trivs lika bra vid spisen som bakom mikrofonen? Under en dag till sjöss tillsammans helt nyligen pratade vi nästan mer mat än musik.

Nu har jag hunnit prova ett av Ann-Louises fina recept och vill naturligtvis att bloggens läsare ska få chansen också. Den här laxen i apelsinsås blev en hit (…) och var lätt att laga. Häng med, allt som behövs är:

C:a 140 gram laxfilé per person

Till såsen: en pressad apelsin och 3 dl vispgrädde (till fyra personer), samt en tärning fisk- eller grönsaksbuljong, en klick smör och hackad dill.

Salt och peppar

Salta och peppra laxen och lägg den i en ugnsform. Blanda ingredienserna till såsen (Jag tycker att fiskbuljong är mycket godare än grönsaksdito) och låt koka ihop något. Jag tillät mig att mixtra en aning med receptet och blandade ner en näve riven ost, för att såsen skulle tjockna lite, och en msk pressad citron för att få in lite extra syra. Tillsatte också lite mer apelsinjuice.

Häll såsen över laxen och ställ in i ugnen, 175 grader, i c:a 20 minuter. Ta ut formen när laxen är nätt och jämnt genomgräddad, dvs. när den nått 47-48 graders innertemperatur.

ANNONS

Servera med kokt eller gärna pressad potatis.

För att göra det ännu mer lockande köpte jag en finfin ekologisk lax. Dyrare förstås, men lax är drygt och mättande, så det går inte åt så mycket.

Det blev festligt och gott för både barn och barnbarn.

Och fler recept från Ann-Louise kan komma att dyka upp i bloggen framöver!

Foto: Peter Knutson

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS