News55

Sommarmiddagen som hjälper mig genom hösten

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 30 aug. 2022Publicerad: 30 aug. 2022

Ett av sommarens bästa matminnen hjälper till att betvinga höstmörkret! Häng på här!

ANNONS
ANNONS

Visst känner vi alla att man ibland kör fast i gamla matspår. Därför är det så kul att få hjälp med nya, spännande idéer och recept.

Det fick vi när matmästarna Irma och Björn bjöd på middag på landet i somras. Två rätter som jag aldrig provat – men sent kommer att glömma:

Smakrik avokadoröra på friterat rispapper

och

Ugnsstekt pluma – en “ny” köttbit för många av oss, som visade sig vara oerhört mör och saftig.

Avokadorätten blev ett perfekt tillbehör till fördrinken:

ANNONS

Låter det krångligt med friterat rispapper? Det är det inte alls. Köp rispapper från asiatiska hyllan i butiken, klipp varje ark i fyra mindre fyrkanter och fritera några i taget i het olja. Det går mycket fort, och de veckar sig vackert. Låt dem svalna och fyll dem precis före serveringen med en röra på fin, tärnad avokado, ett par tunt hackade salladslökar, ½ finhackad röd chili, en näve saltade, grovhackade cashewnötter, finrivet skal (bara det gröna) och saft av en lime, en msk fisksås, två tsk flytande honung samt salt. Servera ev. röran separat i en skål och de frasiga, läckra rispappren bredvid. (Receptet kommer från COOP).

Pluma är en riktig delikatess från grisens framdel som sitter ovanpå karré och kotlett. Används mycket i Spanien men alldeles för sällan hos oss. Jag hade aldrig provat den (tror jag), men blev överförtjust när över den i Irmas version: marinerad i två dygn, därefter bakad i ugn till 67 grader och serverad med sin steksky och primörer från egna grönsakslandet. Makalöst gott! Och pluman har också rykte om sig att vara perfekt för grillning.

Sommar och god mat… – höjden av lycka! Nu får vi klara oss utan sommaren en massa månader framåt. Men då får det bli desto mer av maten i stället, eller hur?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS