A-
A+

Sommarpremiär med svalt vin och härliga tilltugg

Nu kommer sommaren, och vi lagar härliga kanapéer och korkar upp en flaska kallt, gott vitt!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Plötsligt klafsar vi upp ur regnträsket – 60 mm på ett dygn hos oss! – , tömmer stövlarna på vatten, plockar fram solkrämen och laddar för årets första utemingel, med minskade restriktioner, jättegoda små snittar och ett välkylt vitt vin. Till det senare har jag förslag på härliga tilltugg. Välkommen i det gröna!

Makrillröra med lök. tomat och kapris: En enkel liten rätt, som är snäll mot plånboken, och som jag provade fram i dag:

Mosa innehållet från en burk makrill i tomatsås med 1 msk majonnäs och 1 msk crème fraiche. Tillsätt 1 msk finhackad färsklök eller rödlök, 1 msk kapris och ett par finhackade coktailtomater. Droppa i lite citron och peppra ordentligt. Rör runt och låt stå en stund i kylen. Lägg sen upp på rågbröd eller en rundel smörstekt, vitt bröd och dekorera med något grönt, som en kvist machésallad.

Rök lax med avokado: Kombon lax och avokado är svårslagen! Skär en fin avokado i tärningar, salta och peppra och lägg på rågbröd. Avsluta med en rosett av färskrökt lax.

Räkor med asiatisk touche: Räkorna är inte som bäst nu, så här kan man gärna ge dem en lätt smak av Asien. Lägg en liten näve räkor, några skivor färska champinjoner och lite sallad i ett glas. Häll över 1 tsk sötsur sås och en knapp tsk soja. Pressa över en limeklyfta.

Halstrad pilgrimsmussla med forellrom. Halstra eller stek i lite smör varsin pilgrimsmussla, högst 30 sekunder per sida. Lägg på ett salladsblad och toppa med lite forellrom.

Hemlagad minipizza: Ta ut rundlar av vitt bröd, t.ex. baguette. Bred med smör och stryk på en klick tomatpuré (inte ketchup). Lägg på 1-2 små salamiskivor, tunna skivor av svarta oliver och en skiva färsk tomat. Toppa med mycket riven ost och krydda rejält med oregano och/eller timjan. Gratinera under grillen.

Grönmögelost med baconströ och dadlar. Fintärna ett par skivor bacon och stek knaprigt. Lägg en klick grönmögelost (jag tog Blå Castello) på grovt bröd. Täck med det svalnade baconet och lägg på en färsk dadel på varje kanapé.

Ät och mingla utomhus i försommarsolen och drick gärna ett glas Perlada Cava Stars Brut Organic till.

Skön sommarhelg!


ANNONS FRÅN WINEAFFAIR.SE

Ekologisk torr årgångscava

-här serverad med goda Tapas

Cava Stars är vackert gyllene med en tät ström av fina bubblor. Frisk torr och fruktig med inslag av gröna äpplen, honungsmelon, kex, päron, citrusskal och mineral.

Perelada Cava Stars Brut Organic

Pris 109 kr

nr 7260101 750 ml
Alk. halt 11.5% 

Druvor: Parellada 65%, Xarel-lo 20%, Macabeo 15%

I trettio år har Perelada ordnat konserter med några av världens mest lysande artister och Cava Stars är en ekologisk årgångscava speciellt skapad som en hyllning till världsnamnen.

Cava Stars har tillverkats enligt samma metod som champagne, där vinet fått en andra jäsning på butelj och sedan vilat 15 månader på sin jästfällning för största möjliga smakrikedom. Servera som välkomstskål, mingel eller till rätter av fisk och skaldjur.

Mer information om vinet samt härliga tapas-recept finns här:


Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!