News55

Ta en kaka till - med gott samvete!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 sep. 2021

Hälsosamma kakor, finns det? Ja - i alla fall om man ska tro livsstilsprofessorn Mai-Lis Hellénius. Och det gör jag alltid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

-Är vi för stränga, vi som arbetar med att sprida kunskap om mat och hälsa?

I de banorna har den kloka professorn Mai-Lis Hellénius funderat ett tag. Samtidigt vet hon att vi behöver den viktiga, avstressande och stimulerande fikastunden. Kanske nu mer än nånsin.

Så därför har hon skrivit den nya boken Ta en kaka till! med utgångspunkt från fyra bra tips för ett hälsosammare kakbak:

  1. Baka med bra fettkvalitet, dvs. helst ett vegetabiliskt fett.
  2. Använd mindre socker; låt frukt, bär eller rotfrukter ge naturlig sötma.
  3. Använd mer fibrer i form av t.ex. havregryn, rivet äpple, rivna morötter, bönor, nötter eller mandel.
  4. Baka små kakor eller muffins eller servera små bitar.

Blir det lika gott som traditionella bakverk? Ja, Mai-Lis lovar det. Och delar med sig av några recept ur boken till News55:s läsare:

Hastbullar med valnötter.

2½ dl fiberhavregryn

ANNONS

2½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl strösocker

½ tsk kardemumma, malen

1 dl solrosolja

1 ägg

2 dl naturell lättyoghurt

1 dl valnötter

ANNONS

Sätt ugnen på 225 grader eller 200 grader varmluft.

Blanda de torra ingredienserna i en skål.

Vispa ihop ägg, olja och yoghurt. Rör ihop till en smet. Överarbeta inte!

Grovhacka och blanda i 1 dl av valnötterna och klicka ut smeten i 18 muffinsformar. Hacka resten av valnötterna och strö på dem.

Grädda bullarna mitt i ugnen tills de är gyllene, c:a 10-12 minuter. Låt svalna före servering.

Banankaka med dadlar

2 mogna bananer

ANNONS

6 färska dadlar, urkärnade

2 ägg

1 dl kallpressad olivolja

1 dl jordnötssmör, ekologiskt

1 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

ANNONS

1 dl vanlötter

Dekoration:

1 banan, skalad och delad på längden

pressad citron

Till formen:

olivolja

ströbröd

Sätt ugnen på 175 grader eller 150 grader varmluft. Smörj och bröa en avlång form, c:a 1½ liter.

ANNONS

Skala de två bananerna och lägg dem i en matberedare med knivsats. Kör till en smet. Tillsätt ägg, olja och jordnötssmör och kör en stund till.

Blanda de torra ingredienserna i en skål, utom valnötterna, tillsätt dem och kör tills allt är blandat.

Hacka valnötterna mycket grovt och rör i dem. Häll smeten i formen. Lägg bananhalvorna med snittsidan uppåt i formen. Pressa över citron så att de inte mörknar.

Grädda c:a 35 minuter mitti ugnen. Känn med en sticka att kakan är torr i mitten.

Låt kakan svalna innan du skär upp den.

Boken Ta en kaka till! är utgiven av Holm & Holm Books i samarbete med Hjärt-Lungfonden.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS