News55

Tänk att få fiska sin egen hummer...

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 nov. 2021Publicerad: 04 nov. 2021

Från den ena hummerfrossan till den andra på västkusten - och nu fick vi fiska upp läckerheterna själva!

ANNONS
ANNONS

När tinorna dras upp ur det klara bohusvattnet med några stora, svarta, sprattlande humrar inuti, går det ett sus genom det lilla overallklädda gänget amatörfiskare på den stadiga båten Fortuna. De här dybarheterna ska vi snart få äta!

Skepparen Martin Backman är en sjöbjörn som började som yrkesfiskare bara 16 år gammal. Sen dess har han jobbat på båtar över hela världen som matros, styrman och kapten. Fortuna är hans egen ögonsten som tar med nyfikna landkrabbor på fisketurer och sen sätter av passagerarna på kajen i Lysekil, där skaldjuren kokas för att snart avnjutas inne på Martins nybyggda bistro på kajkanten, Captains Corner.

Exklusivt, förstås, med en restaurang där gästerna fiskar sin egen mat.

Hummern är ljummen och ljuvlig (ska ätas varm, säger Martin) och får sällskap av svala drycker, Captains Corner har fullständiga rättigheter.

Gästerna kommer från olika delar av landet, de flesta känner inte varann från början men blir snabbt ett glatt gäng.

ANNONS

Verksamheten har blivit succé, det vittnar både gästboken och många bokningar om. Och det roliga är att medan turismen så här års mestadels har gått i ide, både här i Lysekil och på andra håll, så är det full fart på hummereventen ända fram till jul.

Andra turer Martin arrangerar är fiske med spö (torsk, makrill), havskräftfiske, sälsafari och charterturer.

Att han är en mångsysslare råder det inget tvivel om. Mitt i hummermiddagen får han ett telefonsamtal och måste starta båten och skynda ut på havet, där en oljetanker behöver hjälp med att få iland en tekniker. Det ordnar Martin, medan fästmön Ann-Helen tar över på krogen.

Lämpligt nog har hon bakat den goda kladdkakan som avrundar måltiden. Gästerna kan ju inte fixa all mat själva…

Foto: Glenn Andersson
Idag på bloggen får ni träffa Lysekilskillen Martin Backman som med sin båt  Fortuna precis startat sitt företag, ”Lysekils Turism & Kustservice AB” –  GLICKO

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS