News55

Ulf Elfving: Har du livsfarliga maskiner i ditt hem?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 juni 2022

Tillverkaren larmar om en maskin i hemmet som kan vara livsfarlig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Har du och jag en livsfarlig snarkapparat?

Tiotusentals personer i Sverige med sömnapné eller snarkning har levt i åratal med andningsapparater som enligt tillverkaren kan orsaka livshotande skador.

Jag är en av dem.

Det var för ungefär ett år sen som det kom ett varningsbrev från Philips som tillverkar s.k. CPAP-apparater, en maskin som blåser in luft i näsan genom en slang och ett munstycke. Den ska ge en bättre och hälsosammare sömn. Men i värsta fall kan den också ge livshotande skador, enligt brevet.

I Sverige finns cirka 48.000 såna apparater registrerade, tillverkade av Philips Respironics. Sannolikt är de flesta användare seniorer. Sommaren 2021 slog bolaget larm om riskerna som eventuellt kan uppstå för dem som använder deras apparater. Problemet är ett ljuddämpande skum som kan brytas ner till små svarta partiklar och tränga in i enhetens luftväg och sväljas eller inandas av användaren. Skummet kan också avge vissa kemikalier. I brevet som vi användare fick beskrivs riskerna med skummet så här:

“Det kan leda till allvarliga skador som kan vara livshotande. /…/ Philips har också mottagit rapporter om hosta, tryck över bröstet och bihåleinflammation. De potentiella riskerna innefattar irritation av hud, ögon och luftvägar, toxiska cancerframkallande effekter, inflammatorisk respons, huvudvärk, astma och biverkningar på andra organ, t.ex. njurar och lever”.

Och ännu värre: kemikalierna som eventuellt avges av apparaten riskerar att orsaka “huvudvärk, yrsel, illamående, kräkningar, giftiga och cancerframkallande effekter”.

Jösses. Vad gör man när man hör till de närmare 50.000 svenskar som får en sån larmrapport?

ANNONS

Ja, eftersom jag har två CPAP-apparater – en som hyrs ut av sjukvården, för hemmabruk, och en som jag köpt privat och använder på landet – borde jag bli dubbelt uppskrämd. Men samtidigt något lugnad av att Philips i samma brev lovade att byta ut alla de 48.000 apparaterna. Man skulle bara registrera dem.

Det visade sig inte vara så enkelt. Bland alla små siffror på CPAP:n skulle man hitta rätt och skriva av ett nummer som skulle registreras.

Jag gjorde det och ringde Region Stockholm, som inte hade hört talas om problemet. Ringde Philips och hamnade hos ett call-center i London, där man meddelade att alla berörda apparater skulle bytas ut. Oklart när, men man noterade mina siffror.

Sen hände ingenting.

Och ingenting.

I ett år. Fram till häromdagen, när det kom ett meddelande via 1177 om att en av apparaterna nu kan bytas ut.

Det ska jag göra i dagarna. Sen kan man ju hoppas att det inte tar ett år till innan apparat nummer två kvalar in för ett byte.

Självklart är det här ett jätteproblem för Philips. Jag kontaktade deras nordiska kommunikationschef Lisa Pernbrink Thompson, som – förutom att be om ursäkt å bolagets vägnar – berättar att fler än tusen (!) anställda på Philips arbetar för att lösa problemet. Det handlar om 5,2 miljoner apparater världen runt som måste bytas!

ANNONS

Hon tröstar också med att ett test från december 2021 har visat att Philips apparater inte uppvisar större hälsorisker än andra märken.

För mig själv undrar jag då om det betyder att de andra märkena kan vara lika farliga – eller om man antyder att riskerna i det första larmet var överdrivna?

Ingen vet. Men nya testresultat väntas inom en nära framtid.

Av de omkring 48.000 apparaterna i Sverige har man nu hunnit byta ut c:a 9.000, svarar Philips när jag frågar. Snart blir det 9.001, när den ena av mina två gått till skroten. Och före årets slut hoppas man ha kunnat byta ut 90% av de 5,2 miljonerna snarkmaskiner.

Samtidigt spelar man ner riskerna med det larm man själv skickat ut. Det byggde på ”en begränsad datamängd”, hävdar Philips. Och att använda deras apparater ”förväntas vanligtvis inte leda till långsiktiga hälsokonsekvenser för patienter”.

Vanligtvis inte, alltså.

Jag ringde också häromdan till överläkaren Claes Gedda på Ersta sjukhus – känd och uppskattad TV-läkare i Malou von Sivers program – som själv sover med en CPAP från Philips. Han sa:

-Jag har inte sett några svarta partiklar i min apparat, så jag har fortsatt använda den även efter larmet. Tror att det är låg sannolikhet för skadeverkningar.

ANNONS

Claes Gedda vill inte ge något generellt råd till alla patienter som har den här sortens andningsapparatur.

-Men om jag har en egen patient som undrar, så skulle jag be den att inte dröja med att försöka få apparaten utbytt.

Vilket tydligen inte är så lätt. Ett av problemen är att Philips inte har kontaktinformation till alla sömnapnépatienter. Lisa Pernbrink Thompson:

– Många patienter skaffar sig sina CPAP-enheter via andra vårdgivare eller annan tredje part. Dem är det ofta svårt att hitta.

På läkemedelsverket är man också bekymrade över att det fortfarande saknas registreringar för ”en stor mängd andningshjälpsprodukter”. Och läkemedelsverket skriver i ett färskt meddelande att det är viktigt att alla användare hör av sig till Philips.

Hör du som följer News55 till dem, så kan du ringa 020-12796 eller gå in på philips.com/src-update.

Visserligen står det alltså 5 miljoner oroliga användare före i kön för apparatbyte – men en vacker dag är man förhoppningsvis framme. Efter flera års användande av apparaterna som tillverkaren varnat för.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS