News55
Detta är en sponsrad artikel

Ingen talar om ålder i det amerikanska presidentvalet

Artikelbild
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 01 feb. 2016Publicerad: 01 feb. 2016

Nu inleds det amerikanska presidentvalet på allvar med primärvalen i Iowa. Demokraternas toppkandidater är Bernie Sanders, 74 och Hillary Clinton, 68 år. För republikanerna ligger Donald Trump, 69, bäst till för att bli nominerad. Pensionärer alla tre, enligt svenska mått mätt. Människor med erfarenhet som de skaffat sig under sina karriärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Se Bernie Sanders vädja till unga väljare att utnyttja sin röst.

Om vi tar de svenska partiledarna i riksdagen blir medelåldern 47 år.

I USA verkar ålder bara vara en siffra. Men hade trion Trump, Clinton och Sanders varit svenskar hade det varit slut nu.

      LÄS MER: Agneta Furvik – “Ålder värdesätts högre här”

Lärarna får gå som 67-åringar, skådespelare likaså. Även om de vill fortsätta sina anställningar så går det inte. I stället får de i så fall bilda egna firmor och hyra ut sina tjänster.

Jag har kamrater som snart måste sluta sina anställningar trots att de inte vill. De tycker de har mer att erbjuda och ge. Erfarenheten betyder ingenting längre.

Om det inte krisar för samhället förstås. Då kan de få ställa upp. När nu polisen, vården och skolan går på knäna  – då passar det att ta in 67-åringar på korta vikariat.

ANNONS

      LÄS MER: Allt vanligare ta hjälp av pensionärer

Vi går tillbaka till våra partiledare. Vad vet de om verkligheten där ute ?

De har ju nästan fötts in i politiken och gått med i sina respektive partier från 11 och upp till 20 års ålder. Politiken har tagit hand om dem. Från medlem, ombudsman, fullmäktigeledamot, riksdagsledamot och sen partiledare. Visst, en del har varit ute “på golvet”, men merparten är uppvuxna direkt i politiken. Jag undrar om det är bra ?

      LÄS MER: “Senior” vid 55 – är det ett skämt?

Bernie Sanders är nu 74 år gammal och kandiderar till presidentskapet i USA. Ingen talar om åldern där. De talar om erfarenheten.

      LÄS MER: På de sydligare breddgraderna är ålder en merit

Jag tror att det krävs en attitydförändring. Äldre människor vill också ge, känna sig delaktiga, betyda någonting och inte känna sig som en belastning.

Som det nu är håller de flesta som fyllt 50 år sig kvar på sina jobb. Detta trots att de vill trappa ner lite. Samtidigt finns det folk som trivs ypperligt på sitt jobb och tycker det är berikande.

ANNONS

      LÄS MER: Elfsberg och Martinez – ”Låt folk jobba så länge de vill!”

Vi måste se varje individ, och inte klumpa ihop alla till en grupp. Det gäller våra liv och vår rätt att välja. Oron är stor i Sverige idag. Kanske har vi flera anledningar att snegla på stundande val i USA?

ANNONS