News55

108-åring var löparstjärna: Hitta "magiska ögonblick"

löpning
Julia Hawkins, då 105 år, på en av sina många löpartävlingar. (Foto: Skärmdump från Youtube)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Hon blev 108 år och levde enormt aktivt – hon började springa efter 100-årsdagen. Här är hennes tips på hur du får ett långt och lyckligt liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Julia Hawkins har precis avlidit i en ålder av 108 år alltså.

Det berättar Business Insider och återger den extremt uthålliga damens goda råd till den som vill vara pigg och frisk och leva länge.

Förutom att hålla sig aktiv handlar det om att äta rätt.

Julia som kom från Baton Rouge, Louisiana, USA, blev själv löpare efter 100-årsdagen. Hennes söner anmälde henne då till ett 50-meterslopp.

Sedan var det kört.

Spang 50 meter på 19 blankt när hon var 100

Julia gick i mål på tävlingen Louisiana Senior Olympic Games på tiden 19 sekunder.

Det skickade upp henne på översta pallplats trots sina då fyllda 100 år.

ANNONS

Rekordet finns dokumenterat i hennes dödsruna i New York Times, berättar Business Insider.

ANNONS

Sprang hem flera världsrekord

Julia nöjde sig emellertid inte med denna seger utan fortsatta springa och satte världsrekord flera gånger, enligt World Masters Athletics.

Hon har beskrivit sitt liv i Guideposts som “äventyrligt och aktivt”.

Mycket av sin tid tillbringade hon utomhus, hon red och spelade golf, tävlingscyklade och höll i gång kroppen. Fysisk aktivitet är ett av hennes tips till ett långt liv.

Sömn och kost viktiga ingredienser

Tränandet och tävlandet såg till att hålla hennes vikt i schack, dessutom var hon noggrann med sömnen och sina kost- och livstilsvanor.

“Jag är försiktig med vad jag äter. Jag sover bra. Jag varken röker eller dricker. Jag gör alla de rätta sakerna”, har hon berättat i Washington Post, enligt BI som uppger att hon även drack iskaffe eller varmt te, som bevisligen kan minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar, Alzheimers, diabetes och stroke.

ANNONS

Nyfikenhet och att träffa nya människor var hon heller inte främmande för, den sociala aspekten är viktig för att må bra mentalt, har hon sagt.

“Jag bryr mig om blommor och fåglar”

Var positiv, passionerad, hitta magiska ögonblick som du ser fram mot, är andra tips på Julias lista, liksom att uppskatta det som naturen ger.

“Jag bryr mig om många saker. Jag bryr mig om blommor och fåglar, soluppgångar och solnedgångar. Jag har sett så många underbara saker i mitt liv”, har han förklarat, enligt BI.

Läs tidningar, umgås med din familj, se till att stimulera dig mentalt, är ytterligare rekommendationer.

Träffa rätt partner – få det underbart

Avslutningsvis har hon betonat betydelsen av att gifta sig med rätt person. Själv var hon gift i sju årtionden med sitt livs kärlek innan maken dog 2013.

Detta framhöll Julia Hawkins även i sina memoarer, hur viktigt det är att äktenskapen blir rätt, då blir livet “Underbart” vilket var titeln på hennes bok som kom ut 2016.

ANNONS

Läs även: 95 åring är som en tonåring i kroppen News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS