När 58-åriga Anna Hammarström drabbades av en livshotande graviditetskomplikation fick hon beskedet: livmodern måste bort. Men hon vägrade acceptera det. I stället reste hon till Kina – för att föda sitt tolfte barn och få livmoderbevarande vård.


Mest läst i kategorin
Anna Hammarström, läkare från Höllviken, väntade sitt tolfte barn när Lunds universitetssjukhus upptäckte att hennes moderkaka vuxit fast i livmoderväggen. Komplikationen, kallad invasiv moderkaka, kan leda till kraftiga blödningar och livshotande situationer.
I Sverige innebär standardvården ofta att hela livmodern tas bort vid kejsarsnitt. För Hammarström var det otänkbart.
Kontaktade kinesisk kirurg
“För mig handlar det om synen på mig själv som kvinna. Varför skulle jag ta bort ett friskt organ i onödan? ” säger hon i ett reportage om sin resa i DN. .
Efter att ha läst medicinska studier och kontaktat experter fann hon kinesiska kirurgen Hongmei Wang, som utvecklat en metod för livmoderbevarande vård.
Senaste nytt
Operationen räddade livmodern
Trots läkares varningar flög Anna Hammarström, gravid i vecka 35, med sin make Eskil till Jinan i Kina. På Shandong Provincial Hospital opererades hon med en teknik som räddar livmodern i cirka 95 procent av alla fall, även svåra.
“Jag kände mig aldrig orolig. Jag hade större förtroende för vården jag skulle få i Kina. Sverige är helt enkelt inte bäst på den här komplikationen,” berättar Hammarström för DN .
Dottern Rosa föddes fyra veckor för tidigt, men återhämtade sig snabbt efter neonatalvård. Hela vistelsen, inklusive kejsarsnitt och vård, kostade familjen runt 60 000 svenska kronor.
Vill föra livmoderbevarande vård till Sverige
Nu vill Anna Hammarström att svenska sjukhus ska lära av Kinas erfarenheter och använda metoder för livmoderbevarande vård i stället för att rutinmässigt ta bort livmodern. Hon vill bjuda in doktor Hongmei Wang att föreläsa för svenska gynekologer.
”Det är skrämmande att jag fick googla mig fram till den här vården. Alla borde få bli behandlade med de bästa tillgängliga metoderna. I stället blir unga kvinnor av med livmodern i onödan” säger hon .
Fler kejsarsnitt gör komplikationen vanligare
Runt 50 kvinnor drabbas årligen av invasiv moderkaka i Sverige, en siffra som ökar i takt med fler kejsarsnitt.
I DN framhåller läkaren och professorn Frédéric Chantraine att Europa bör inspireras av Kina, där erfarenheten av livmoderbevarande vård är betydligt större.
Läs mer på News55: Stark valuta? Fel – kronan är riktigt svag utomlands i sommar
Läs mer på News55: Tajgafästingen sprider sig – kan bära på aggressivare tbe

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.

Som skribent på News55 behandlar Mira Ekberg ämnen med fokus på kultur och nöje, samhälle, hälsa, resa, husdjur och livet i stort.