News55

65-plussare mår bättre – men vården haltar

Äldre personer mår bättre
Svaren på Socialstyrelsens årliga enkät visar att en större andel äldre personer mår både fysiskt och psykiskt bättre. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

Äldre personer uppger att de mår bättre både fysiskt och psykiskt i Socialstyrelsens årliga enkät med frågor om särskilt boende (säbo) och hemtjänst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett inslag i Sveriges Radios bekräftar den positiva förändringen när de frågar Marianne Sondell, 104 år, om hur hon uppfattar sin vardag på Rio omsorgsboende i Stockholm.

“Vi har det väldigt bra. God mat. Utflykter. Jag tycker om alla. Allting är bra utom att man inte har någon underhållning på kvällarna. Så det är det enda vi saknar”, säger hon till SR.

Socialstyrelsens enkät

Sedan 2013 har Socialstyrelsen ställt frågor till personer som bor på särskilt boende eller de som har hemtjänst. I årets enkät svarade ungefär 113 000 personer, vilket är ungefär hälften av alla som tillfrågades.

Svarsresultaten mellan årets och förra årets enkäter är små, vilket gjorde att Socialstyrelsen beslöt att utvärdera svaren över en tioårsperiod.

Äldre vill ha underhållning
Äldre personer uppger att de mår bättre både fysiskt och psykiskt i Socialstyrelsens årliga enkät. (Foto: Pexels)

Vården har blivit sämre

Om man jämför årets svar med svaren som gavs för tio år sedan upplever var tredje person att de mår bättre, men däremot framkommer det att själva äldreomsorgen blivit sämre, konstaterar Carolin Holm, utredare på Socialstyrelsen.

ANNONS

“Jag kan inte se de på annat sätt än att man behöver fortsätta att satsa på äldreomsorgen”, säger hon till Sveriges Radio.

Det finns flera initiativ till att förbättra vården för äldre personer. Äldrecentrum har fått hela 24 miljoner i anslag att utveckla hemtjänst och äldrevård, vilket News 55 skrivit om tidigare Se länk under artikel).

Bristande kunskaper i svenska språket har varit ett återkommande ämne som tagits upp. Uppskattningsvis är ändå antalet personer som förstår utlandsfödd vårdpersonal hög, hela 80 procent.

Läs också:

Det kan hjälpa fler äldre att bo kvar hemma

24 miljoner till att förbättra hemtjänst

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS