Ingen tarmflora är bättre än någon annan, det menar professor Agnes Wold som svarar på frågor om tarmar och avföring.
![Professor Agnes Wold, i en podd svarar hon på frågor om tarmen och avföring](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F02%2FsdllnxkjALmd3U.jpg&w=1200&q=75)
![Annika Hjerpe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F04%2FAnnika-H.jpg&w=1200&q=75)
Mest läst i kategorin
Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi och i en podd talar hon med programledaren Christer Lundberg om aktuella hälsofrågor, det skriver Sveriges Radio.
I podden kan folk fråga om precis vad de vill och den här podden handlar om tarmar och avföring.
Varför flyter bajset?
Lyssnaren Eva frågar varför hennes avföring flyter, vilket den har gjort i flera år. Hon säger att hon har frågat läkare men att han bara ryckte på axlarna så hon vill inte fråga igen.
Agnes Wold förklarar att enligt en artikel hon läst om detta är det ungefär 10 procent som har avföring som flyter och att forskarna lyckades pressa ut gasen ur den flytande avföringen och då sjönk den.
Det är alltså gas i avföringen som gör att den flyter, gasen tillverkas av tarmbakterierna när de bryter ned kolhydater i tjocktarmen, kolhydrater som inte har brutits ned i tunntarmen.
Det finns även ett annat tillstånd som kan ge flytande avföring, det kallas steatorré, fettbajs, det blir så om man inte får någon galla ut i tarmen, då blir avföringen även gulvit.
Enligt studien Agnes Wold läst har avföringens flytbarhet dock väldigt lite att göra med det här tillståndet.
Förutom steatorré hittade forskarna ingen koppling mellan flytande avföring och någon sjukdom.
Senaste nytt
Ger bättre mat mindre bajs?
Läsaren Susanne Sandberg frågar om det blir mindre avföring om man äter bättre mat.
Agnes Wold svarar att den “mat” som kommer ut på slutet är sådant vi inte kan tillgodogöra oss, det är framförallt cellulosa då vi saknar enzymer som bryter ned den. Cellulosa finns i alla växter.
Agnes Wold säger att när vi svälter vill vi äta så mycket som möjligt av det vi behöver, vilket enligt henne är kött och fisk och sådant.
“Men nu för tiden lever vi i en grönsaksreligiös era, när det har sagts att det är mycket nyttigare med den här bulken med grejer vi har svårt, eller inte alls, kan bryta ned eller som bara bryts ned i tjocktarmen som fibrer som våra bakterier kan bryta ned”, säger Agnes Wold i Sveriges Radio.
Vegetarianer och veganer bajsar alltså mer än köttätare och om vi bara åt kött skulle vi bajsa mindre.
Agnes Wold berättar att om man inte äter någonting utan får näringen tillförd direkt i blodet får man ändå lite bajs för vi bildar exempelvis väldigt mycket slem som tarmbakterierna bryter ned, dessutom avstöter vi cirka 250 gram om dagen av tarmepitelet, celler på tarmväggen.
I podden svarar Agnes Wold på fler lyssnarfrågor om avföring och tarmar, bland annat frågor om mask i magen, om hur tarmfloran påverkas av en antibiotikakur och hur förkylningar kan göra dig dålig i magen.
![](https://news55.se/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2025%2F01%2Fpexels-sora-shimazaki-5938358.jpg&w=1080&q=75)
Undvik: Lista på mat som ger dig gaser i magen
Att fisa mellan 10 och 25 gånger om dagen är normalt, men om du har en orolig mage som ofta är gasig och uppblåst kan du bli hjälpt av att lägga om din kost.
![Annika Hjerpe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F04%2FAnnika-H.jpg&w=1200&q=75)
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.
![Annika Hjerpe](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fnews55.fra1.cdn.digitaloceanspaces.com%2Fuploads%2F2024%2F04%2FAnnika-H.jpg&w=1200&q=75)
Erfaren journalist både som reporter och redaktör. Bevakar nu allt som berör Hälsa, Husdjur och den lilla människan för News55.