News55

Äldre hbtqi-personer oroar sig över äldrevården

äldre kvinnor
Äldre hbtqi-personer känner oro inför att behöva flytta till ett äldreboende i framtiden. Foto: Unsplash
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 08 maj 2024Publicerad: 08 maj 2024

Flera äldre hbtqi-personer känner oro inför faktumet att behöva bosätta sig på äldreboenden eller ta emot hemtjänst, rapporterar Socialstyrelsen

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Socialstyrelsen skriver att denna oro bland annat bottnar i en osäkerhet kring hur de kommer att bemötas och den kunskapsnivå som personalen inom vården besitter.

Samtidigt är det endast en minoritet av kommunerna i Sverige som aktivt arbetar för att säkerställa likabehandling av äldre hbtqi-personer.

Socialstyrelsen skriver att den äldre generationen har levt sina liv i en tid då det var svårare att vara öppen om sin hbtqi-identitet. Under de senaste decennierna har dock situationen för hbtqi-personer förbättrats avsevärt i Sverige, med en ökad tillgång till både sociala och juridiska rättigheter. 

Trots dessa framsteg visar en undersökning att det finns fortsatta begränsningar för personer som identifierar sig som annat än heterosexuell. 

Socialstyrelsen skriver vidare att en bra och jämlik vård baseras på god kunskap.

“För att äldre personer ska ha ett värdigt liv och må så bra som möjligt, är det därför viktigt att äldreomsorgens medarbetare har rätt kompetens och ser varje individs behov”, skriver Socialstyrelsen.

Äldre hbtqi-personer har sämre livsvillkor 

Även Folkhälsomyndigheten har genom studier konstaterat att äldre hbtqi-personer har sämre förutsättningar än äldre som är heterosexuella. 

ANNONS

– Studierna visar att äldre hbtqi-personer överlag mår bra men att de har sämre livsvillkor, levnadsvanor och hälsoutfall än heterosexuella äldre, säger utredare Mats Christiansen.

Studierna visar bland annat att hbtqi-personer har behov av att kunna var öppna med sin samkönade relation. De visar även att det finns ett behov av mötesplatser och sociala sammanhang.

Även Folkhälsomyndighetens studier konstaterar att äldre känner oro att möta yrkesverksamma som på olika sätt arbetar med äldre och huruvida de har god kompetens inom hbtq-frågor.

Läs mer: Anhörigomsorg ökar risken för ofrivillig ensamhet hos äldre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS