News55

Allt fler drabbas av depression på sommaren

En ledsen kvinna sitter på en brygga. Allt fler drabbas av årstidsbunden depression på sommaren
Allt fler drabbas av årstidsbunden depression på sommaren. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Ofta förknippas årstidsbunden depression med hösten och vintern, men det finns också en sommarvariant och den verkar bli vanligare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För den som lider av en årstidsbunden depression kommer symtomen tillbaka varje år och det är vanligaste att det är under den mörka årstiden, det skriver Må Bra.

Det finns dock de som får sin årstidsbundna depression på sommaren.

Klimatförändringarna

Klimatförändringarna med varmare temperaturer, hög luftfuktighet och en längre pollensäsong utpekas som en orsak till att antalet sommardepressioner ökar.

“Klimatet kan vara en av flera bidragande faktorer vid depressioner på sommaren. Har man det jobbigt med värme och pollen kan det vara det som puttar personen över kanten och utlöser en depression”, säger Lisa Ekselius till Må Bra.

Hon är professor vid Uppsala universitet och har gjort en utredning om årstidsbunden depression för Statens beredning för medicinsk utredning, SBU.

Många blir irriterade och håglösa när det är runt 30 grader varmt, serotonin, dopamin och noradrenalin hjälper oss att reglera temperaturen och de hormonerna reglerar också vårt humör.

Det kan kanske förklara sambandet mella depression och värme.

ANNONS
ANNONS

Pollensäsongen

Pollenallergi kopplas redan till depression och nedstämdhet, en bidragande orsak tros vara de inflammatoriska processer som pollen sätter igång hos dem som är allergiska mot det

Inflammationer kan påverka vårt stämningsläge. Eftersom pollensäsongen i framtiden tros bli längre kan fler börja må dåligt av den.

Enligt amerikansk forskning löper allergiker cirka en och en halv gång högre risk att drabbas av en allvarlig depression och den kopplingen är starkast bland kvinnor.

Ljuset

Någonting annat som påverkar vårt mående är ljuset, som stänger av sömnhormonet melatonin, varför en del får svårt att sova under den ljusa årstiden.

De som lider av sommardepression reagerar starkare på ljuset och sover mindre, har sämre aptit och känner sig rastlösa, de aktiveras av ljuset men på fel sätt.

Enligt Lisa Ekselius är det fortfarande mycket vi inte vet om depressioner.

ANNONS

“Men vi vet att sommardepressioner existerar. Och även om vi inte har alla pusselbitar på plats ännu måste vi ta klimathotet på allvar, inte minst för att det leder till mycket rädsla och oro”, säger hon till Må Bra.

Det är dock skillnad på att vara nedstämd och att vara deprimerad. Lisa Ekselius säger att du ska söka hjälp när du inte längre klarar av att fungera normalt.

Här är psykologens fem tips mot depression i vår

När ljuset och värmen kommer i vår förknippas det med glädje för många. Men för en del är det precis tvärtom och innebär tyngre känslor och depression. En psykolog delar med sig av sina bästa tips mot detta i SVT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS