När ljuset och värmen kommer i vår förknippas det med glädje för många. Men för en del är det precis tvärtom och innebär tyngre känslor och depression. En psykolog delar med sig av sina bästa tips mot detta i SVT.
Mest läst i kategorin
När symptomen kommer vid samma tid varje år rör det sig om årstidsbunden depression. För vissa kan det vara under hösten när ljuset försvinner allt mer, medan andra drabbas av det omvända och får vårdepression. Cirka 15 procent av befolkningen i Sverige känner sig nere på våren, visar forskning.
– En till två procent har en riktig vårdepression, som behöver behandlas och som har en handikappande effekt. Resten är bara trötta, enligt Torbjörn Åkerstedt, professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet, vid tidigare inslag i SVT.
Symptom på depression
Den som har en lätt depression fungerar i vardagen, men känner sig nedstämd. Har man en medelsvår depression påverkar det vardagen på så vis att man ställer in saker som man tidigare tyckte var roligt och har svårt att ta sig upp. Den som har en svår depression behöver hjälp med allting.
– Låg självkänsla, orkeslöshet och koncentrationssvårigheter är symtom på depression. För att det ska röra sig om en depression ska symptomen sitta i mer än två till fyra veckor, säger Doktor Mikael Sandström till TV4.
– Om man tycker att allt känns tråkigt, känner sig nedstämd, är trött och inte uppskattar sådant som man brukar göra kan det handla om en vårdepression, säger David Waskuri, psykolog vid Sveapsykologerna, till SVT.
Senaste nytt
Tips från psykolog
Här är psykologen David Waskuris tips på saker att tänka på för den som drabbats av vårdepression:
- Försök att delta i sociala aktiviteter. Det kan skapa en extra press att man känner att alla andra är glada och man själv känner att man inte är det. Det kan till och med göra att man mår sämre. Ett tips är att försöka att delta så gott man kan, då man vet att aktivitet är väldigt viktigt för att inte bli deprimerad. Att isolera sig och hålla sig hemma ökar grubblandet och ältandet och gör det sämre.
- Bli inte rädd när det händer. Försök att se situationen med neutrala ögon och vetskapen att man haft det förr, att man har en plan för det och att det kommer gå över. Undvik att stressa upp dig, för det kan göra det värre.
- Gör ett schema. Tänk efter vilka saker som vanligtvis brukar få dig att må bra, gör ett schema och utför aktiviteterna även om det tar emot eftersom det är väldigt bra mot depressioner.
- Håll i träningen. Träningen har både förebyggande och behandlande effekt, så försök att få in några pass varje vecka. Att gå till gymmet och till exempel delta i något gruppträningspass är även socialt.
- Planera något att se fram emot. Det kan vara till exempel en resa, eller något mindre som att gå på bio eller äta en god middag. Bara att ha något att se fram emot har en jättebra effekt mot att hamna i det depressiva.
Läs mer:
Därför drabbas du av vårdepression
Folkhälsomyndigheten: Så tar du hand om din psykiska hälsa
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.
Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.