Många låter vatten stå kvar i vattenkokaren och kokar upp det igen. Men är det egentligen bra – eller bör man hälla ut det varje gång? Forskare reder ut vad som faktiskt händer när du kokar vatten flera gånger.


Mest läst i kategorin
Är det okej att koka vatten flera gånger?
De flesta av oss använder vattenkokaren dagligen, ofta flera gånger om dagen.
Men hur många tänker egentligen på vattnet som blir kvar i kannan?
Är det okej att bara värma upp det igen nästa gång – eller borde man hälla ut det gamla och fylla på med nytt varje gång man ska koka te, kaffe eller havregrynsgröt?
Enligt norska forskare finns det ingen större anledning till oro.
Så länge vattnet i kranen håller vanlig dricksvattenkvalitet är det helt ofarligt att koka det flera gånger. Det finns inga mikroorganismer som “överlever” kokning, och risken att bakterier skulle växa till mellan kokningarna är i princip obefintlig, säger experter vid forskningsinstitutet Nofima till forskning.no.
“Ur ett mikrobiologiskt perspektiv är det inga problem att koka vatten flera gånger, så länge utgångsvattnet är rent”, säger forskaren Anne Rønning.
Mineralerna stannar kvar
Däremot sker det små kemiska förändringar när man värmer upp vatten upprepade gånger.
När en del av vattnet avdunstar vid kokning blir mineraler och salter mer koncentrerade. Det kan handla om naturliga ämnen som kalcium, magnesium, fluorid eller järn. Dessa finns naturligt i de flesta dricksvatten och är helt ofarliga i små mängder, men vid upprepade kokningar kan de bidra till att kalk och beläggningar bildas i vattenkokaren.
För den som bor i områden med hårt vatten – alltså vatten med hög kalkhalt – märks detta tydligare. Vattenkokarens insida kan få en vit eller gråaktig beläggning som både ser tråkig ut och på sikt kan försämra kokarens effektivitet.
Därför rekommenderar forskarna att man ibland rengör kannan med lite ättika eller citronsyra för att hålla den fräsch.
Syre påverkar smaken
Det handlar inte bara om mineraler.
Även smaken kan förändras om vattnet kokas flera gånger. När vatten värms upp försvinner en del av det lösta syret, vilket kan göra att det smakar “plattare”. För den som är noga med sitt kaffe eller te kan det faktiskt göra skillnad.
“Syre i vattnet bidrar till att aromämnen frigörs bättre när du brygger te eller kaffe. Vatten som kokats flera gånger kan ge en lite mattare smak”, säger Rønning.
Om vattnet får stå en stund efter att det svalnat kan det till viss del återfå syre från luften, men det sker långsamt och inte i någon större utsträckning. Vill man ha bästa möjliga smakupplevelse kan det därför vara en god vana att fylla på med färskt vatten ibland.
Plast – en osäker faktor
En sak forskarna lyfter fram som mer problematisk är vattenkokare i plast.
Flera studier har visat att plast, särskilt vid upprepade upphettningar, kan släppa ifrån sig små mängder kemikalier och mikroplaster. Det handlar bland annat om ämnen som kan fungera som mjukgörare eller stabilisatorer i plasten.
Hans Peter Heinrich Arp, professor kemi, menar att även om halterna oftast är låga, vet man ännu inte tillräckligt om hur långvarig exponering påverkar kroppen.
Mikroplaster har påvisats i såväl vatten som i livsmedel, men forskningen kring deras hälsorisker är fortfarande i ett tidigt skede.
“Vi kan inte säga med säkerhet att det är farligt, men det är klokt att vara försiktig, särskilt när det gäller plast som utsätts för värme”, säger Arp till forskning.no.
Om du har en vattenkokare i metall eller glas finns inte samma risk, eftersom dessa material är mer stabila vid höga temperaturer.
Läs även: Dödsrisken bland äldre: Lägre i andra länder än i Sverige

Har arbetat med News55 sedan 2018 och är idag ansvarig utgivare. Tycker att det är viktigt att lyfta fram äldrefrågor och bekämpa ålderismen som breder ut sig i samhället. Stolt över News55:s manifest: Vi står alltid på målgruppens sida.

Har arbetat med News55 sedan 2018 och är idag ansvarig utgivare. Tycker att det är viktigt att lyfta fram äldrefrågor och bekämpa ålderismen som breder ut sig i samhället. Stolt över News55:s manifest: Vi står alltid på målgruppens sida.