Många över 60 som har ont någonstans i kroppen och det är vanligare bland kvinnor än bland män, men är det normalt och något vi får acceptera?
Mest läst i kategorin
Ungefär hälften av alla som är över 60 har ont någonstans, men enligt Lena Sandin Wranker, specialistläkare inom smärtrehabilitering, ska det inte vara så, det skriver Må Bra.
Hon är även äldreforskare och vid Lunds universitet och förklarar att det inte är ett normaltillstånd att ha ont bara för att man blivit äldre.
Kroppen verkar dock bete sig annorlunda och tåla mindre när vi blir äldre, det beror delvis på att den slits, men också många gånger på att vi rör oss för lite och på fel sätt.
Det är exempelvis vanligt att vi får ont i ryggen för att vi lyfter någonting tungt, men, ju bättre tränade vi är, desto mindre risk är det att vi råkar ut för sådana skador.
Träning och rörelse
Vardagsrörelse och träning är bra sätt att lindra och förhindra smärta.
“Den som får artros blir också bättre av att röra på sig. Det enda undantaget är fibromyalgi, där kan för mycket rörelse göra att man blir sämre. Då gäller det att hitta sin lagom nivå, till exempel att köra flera, kortare pass i stället”, säger Lena Sandin Wranker till Må Bra.
Du kan exempelvis simma, cykla och promenera. Endast promenader räcker dock inte för att kroppen ska få den mångsidiga träning den behöver.
Enligt Sandin Wranker kan det räcka att lägga till några styrkeövningar att göra hemma, trädgårdsarbete och att gå i trappor är också bra träning.
Ibland kan vi ha ont för att vi har förlorat benmassa och är på väg att bli bensköra. Då behöver vi mer än bara träning.
“Det är jätteviktigt att äta ordentligt och att låta solen lysa på huden. Det hjälper kalkomsättningen i kroppen”, säger Lena Sandin Wranker till Må Bra.
Så förhindrar du smärta i ländryggen
Smärta i ländryggen kan ge akut fysiskt obehag och förlorad tid på jobbet, De flesta som återhämtar sig får dessutom återfall inom ett år.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.