News55

Så förhindrar du smärta i ländryggen

En man har smärta i ländryggen
Många drabbas av smärta i ländryggen, nu visar en ny studie att det kan förhindras på ett enkelt sätt, i alla fall ett tag. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 juli 2024Publicerad: 03 juli 2024

Smärta i ländryggen kan ge akut fysiskt obehag och förlorad tid på jobbet, De flesta som återhämtar sig får dessutom återfall inom ett år. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt uppskattningar från forskare drabbas globalt minst 619 miljoner människor av smärta i ländryggen och antalet väntas öka till 843 miljoner människor år 2050, det skriver CNN.

Enkelt att förhindra

Behandlingen kräver ofta utbildning, sjukgymnastik och övningar och experter säger att nästan 70 procent av alla som återhämtar sig från smärta i ländryggen får återfall inom ett år.

Men en ny studie visar att det finns ett enkelt och helt kostnadsfritt sätt att förhindra smärta i ländryggen, i alla fall för ett tag.

De personer i studien som gick regelbundet efter att ha haft minst en episod av smärta i ländryggen var smärtfria nästan dubbelt så länge som de som inte gjorde det.

“Interventionsgruppen hade färre förekomster av aktivitetsbegränsande smärta jämfört med kontrollgruppen och en längre genomsnittlig period innan de fick ett återfall, med en median på 208 dagar jämfört med 112 dagar”, säger Mark Hancock i ett pressmeddelande

Han är studiens huvudförfattare och professor i sjukgymnastik vid Macquarie University i Sydney, Australien.

“Promenader är en billig, allmänt tillgänglig och enkel övning som nästan alla kan delta i, oavsett geografisk plats, ålder eller socioekonomisk status”, säger han i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Även bra för annat

Studien följde 701 vuxna, de flesta var kvinnor i 50-årsåldern som nyligen haft smärta i ländryggen som gjorde att de inte kunde göra sina vanliga dagliga sysslor.

Försökspersonerna delades slumpvis in i två grupper varav den ena fick ett individanpassat promenad- och utbildningsprogram och den andra inte fick någon intervention.

“Efter tre månader gick de flesta som deltog tre till fem dagar i veckan i genomsnitt 130 minuter totalt”, skriver Mark Hancock i ett mejl till CNN.

“Vi vet inte exakt varför promenader är så bra för att förebygga ryggsmärtor, men det kommer sannolikt att inkludera kombinationen av mjuka oscillerande rörelser, belastning och förstärkning av ryggradens strukturer och muskler, avslappning och stressavlastning, och frigörande av “må-bra’ endorfiner”, säger han i pressmeddelandet.

Han tillägger att promenader naturligtvis också att kommer med många andra hälsofördelar, som kardiovaskulär hälsa, bentäthet, hälsosam vikt och förbättrad mental hälsa.

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa

När människor blir äldre avtar styrkan i muskulaturen och det är viktigt att underhålla kroppens funktioner genom regelbunden styrketräning, vilket har en stor betydelse för hälsan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS