Ett gammalt walesiskt ordspråk säger att ett äpple om dagen är bra för magen, eller egentligen: “An apple a day keeps the doctor away”. Ligger det någon sanning i det?
Mest läst i kategorin
Emily Leeming, dietist vid King’s College i London, tycker inte att det gamla talesättet om att ett äpple håller doktorn borta är helt fel, det skriver The Guardian.
“Äpplen är en rik källa till fytonäringsämnen som är viktiga för ditt immunförsvar, som vitamin C och antioxidanter”, säger hon till The Guardian.
Fytonäringsämnen, är potentiellt hälsofrämjande föreningar som finns naturligt i frukt, bär och grönsaker.
Vitamin C hjälper kroppen att producera antikroppar och immunceller att ta sig till infektionsställen, antioxidanter kan minska överflödig inflammation och hjälpa oss att snabbare bli friska när vi blir sjuka.
Äpplen och tarmens bakterier
Äpplen är dessutom bra på att hålla tarmen frisk.
“Med tanke på att 70 procent av dina immunceller lever i din tarm, är ett friskt tarmmikrobiom en viktig del av att stödja ditt immunsystem”, säger Emily Leeming till The Guardian.
Ett enda äpple innehåller 100 miljoner mikrober som bidrar till vårt tarmmikrobiom genom att hjälpa till att bryta ned mat och göra fytonäringsämnen tillgängliga för våra kroppar att använda.
Ett genomsnittligt äpple innehåller dessutom ungefär 4 gram fibrer, som är en bränslekälla för tarmens goda bakterier som hjälper till att reglera vårt immunförsvar.
Senaste nytt
Det tar tre dagar
Emily Leeming säger att det så klart inte finns några livsmedel som kan hindra oss från att bli sjuka.
“En mängd olika typer av frukt och grönsaker ger en rad fibrer, näringsämnen, polyfenoler och andra antioxidanter för din hälsa. Ät regelbundet fullkorn, bönor, nötter och frön eftersom de är särskilt höga i fiber, vilket hjälper dig att nå 30 gram fiber om dagen”, säger hon till The Guardian.
Enligt henne tar det så lite som tre dagar för justeringar av kosten att ha positiv inverkan på våra tarmmikrobiom och hon menar att den som sköter om sin tarmhälsa hjälper till att stödja sitt immunförsvar.
Emily Leeming har skrivit boken Genius Gut (Den geniala tarmen), som har underrubriken: The Life-Changing Science of Eating for Your Second Brain, (Den livsförändrande vetenskapen om att äta för din andra hjärna).
Vad vi äter påverkar inflammation i tarmen
Det finns mycket forskning som visar på samband mellan inflammatorisk tarmsjukdom och kost, men det har inte funnits någon heltäckande översikt, inte förrän nu.