News55

Armövningen som är bra för seniorer

En man gör en armövning kallad hammarcurl, då han håller händerna som vid ett hammarslag, med handflatorna vända mot sig
När du gör en hammarcurl håller du händerna som vid ett hammarslag, med handflatorna vända mot dig, det är en armövning som ger en mer omfattande styrkeutveckling är en vanlig hantelarmböj. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 10 juli 2024

Variation är nyckeln för att bygga upp armstyrka, men det finns en armövning som förtjänar att lyftas fram.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ofta används hantelcurl eller hantelarmböj för att bygga armstyrka, men en annan armövning förtjänar uppmärksamhet under dina träningspass, hammarcurlen, det skriver CNN.

En man gör en vanlig hantelarmböj
Vid en vanlig hantelarmböj håller du händerna med handflatorna uppåt. (Foto: Pexels)

Hammarcurl är hantelarmböj som görs med ett hammarslagsgrepp, där händerna vända mot varandra.

Till skillnad från en vanlig hantelarmböj, där du använder ett grepp med handflatorna uppåt, görs hammarcurls med ett grepp där du har handflatorna vända mot varandra.

Den här lilla förändringen flyttar muskelfokus och ger en mer omfattande styrkeutveckling. 

Förbättrar övergripande styrka

Förändringen minskar också belastningen på din handled och armbåge, vilket minskar risken för överbelastningsskador och gör att hammarcurls är ett säkrare alternativ för personer som har ledproblem.

Den här kraftfulla rörelsen bygger inte bara imponerande armmuskler, den förbättrar också kroppens övergripande styrka, funktion, stabilitet och spänst.

ANNONS

Precis som en vanlig hantelarmböj, är en av de primära musklerna en hammarcurl riktar sig mot biceps brachii, oftast bara kallad biceps.

ANNONS 

ANNONS

Inte bara för gymentusiaster

Med hammarcurls tränas dock även två andra armmuskler, brachialis, som sitter under biceps brachii och som hjälper till att stödja armbågsleden, och brachioradialis, en underarmsmuskel som förbättrar vår greppstyrka.

För den fåfänga kan det vara bra att veta att i och med att hammarcurls bygger upp brachialismuskeln, som ligger bakom biceps brachii-muskeln, ökar övningen musklernas synlighet även när armarna inte är böjda.

Hammarcurls inte dock bara för gymentusiaster, de kan gynna alla som vill förbättra sin förmåga att utföra alla av vardagslivets fysiska uppgifter. 

ANNONS

Fler fördelar med hammarcurls

Hammarcurls ökar underarms- och greppstyrkan vilket ökar din förmåga att hålla och lyfta tungt, de bygger arm- och handmuskler som behövs för dagliga aktiviteter som kräver att du lyfter, håller och bär.

Förbättrad greppstyrka är till hjälp när du ska öppna burkar, använda verktyg och utföra grundläggande hushållsuppgifter, vilket gör att hammarcurls är särskilt bra för äldre.

Hammarcurls hjälper till att stärka muskler och senor runt armbågslederna och handlederna, det minskar risken för vanliga skador i samband med felaktiga lyfttekniker och svaga muskler.

Hammarcurls som utförs på rätt sätt involverar bålmuskulaturen, vilket förbättrar balans och övergripande styrka.

Styrketräning: Avgörande för kroppens hälsa

När människor blir äldre avtar styrkan i muskulaturen och det är viktigt att underhålla kroppens funktioner genom regelbunden styrketräning, vilket har en stor betydelse för hälsan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS