News55

Att gå och lägga sig arg kan vara bra för relationen – här är varför

relationen
Experterna menar att det kan vara bra för relationen att somna osams. (Foto: Getty Images)
Paulina Monzón
Paulina Monzón
Uppdaterad: 20 maj 2025Publicerad: 20 maj 2025


Du har hört rådet: “Gå aldrig och lägg dig arg.” Men expertutlåtanden visar att det faktiskt kan vara klokt att pausa grälet tills morgonen. Att sova på saken kan nämligen göra mer gott än ont – både för relationen och din sömn.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Många par upplever starkt att konflikter måste redas ut innan man somnar. Det kan bero på tidigare erfarenheter av stökiga uppväxtmiljöer, där olösta konflikter var laddade och hotande, förklarar psykologen Samantha Rodman Whiten för CNN Health. Eller så handlar det om att leva efter gamla relationsråd – som att aldrig gå till sängs osams.

“Det handlar ofta om en rädsla för att ilska ska växa sig större över natten och skapa ännu mer avstånd”, förklarar psykologen Sabrina Romanoff.

Men detta råd är inte alltid användbart. Faktum är att det kan bli skadligt om det följs slaviskt utan hänsyn till hur trötta eller emotionellt utmattade parterna är.

MISSA INTE: PFAS i vin bara början – TFA finns nästan överallt i svensk natur

Därför är sömn ofta viktigare än att bli sams

När vi är trötta är vi mindre benägna att lyssna, resonera och uttrycka oss konstruktivt. Det ökar risken för att vi säger saker vi ångrar, höjer rösten eller förvärrar situationen. Sömnbrist förvärrar känslomässig reaktivitet och försvårar problemlösningen i realtionen.

En god natts sömn, däremot, gör oss mer balanserade och mottagliga nästa dag. Då kan samma konflikt ofta kännas mindre laddad och enklare att hantera.

“En utvilad hjärna är bättre rustad att kommunicera respektfullt och konstruktivt”, säger Romanoff.

ANNONS

Ibland löser sig problemet nästan av sig självt med lite distans. I andra fall blir det enklare att diskutera saken på ett lugnt och icke-defensivt sätt efter vila.

ANNONS

När du inte kan släppa konflikten

Att ligga sömnlös medan partnern snarkar bredvid en kan skapa stark oro och ångest. En vanlig orsak är så kallad “anknytningspanik” – en djup rädsla för att bli avvisad eller övergiven, ofta rotad i tidigare livserfarenheter.

Många vill i det läget desperat lösa konflikten för att återfå tryggheten. Men när känslorna är som mest upprörda är det sällan ett bra tillfälle att prata. Istället rekommenderar experterna att ni gemensamt sätter upp en tydlig plan: “Vi tar det här i morgon när vi är utvilade.” Det kan vara tillräckligt för att stilla oron och möjliggöra sömn.

Det är viktigt att självreglera om du inte kan släppa konflikten och somna. (Foto: Pexels, Monkey Business Images)

Små gester som gör stor skillnad

Även om ni inte löser konflikten direkt, finns sätt att bekräfta relationen och trygga er anknytning. Att säga “Jag älskar dig”, ge en kram eller följa era vanliga godnatt-ritualer kan sända signalen: “Vi har en konflikt, men vår relation består.”

Det handlar inte om att förneka ilska – utan att bekräfta att kärleken finns kvar trots den. Och du behöver inte göra det med romantik eller entusiasm. Ett kort “godnatt” eller en lätt beröring räcker.

ANNONS

“Det är ett sätt att visa att ni prioriterar er relation även när det är svårt”, säger Romanoff.

Lär dig lugna dig själv

Om du ändå har svårt att varva ner, finns strategier att ta till. Prova att skriva av dig i en dagbok, meditera, ta en kort dusch, eller håll händerna i kallt vatten för att bryta negativa tankemönster. Sådana tekniker kan hjälpa dig att självreglera och somna, även om konflikten fortfarande finns kvar.

Fråga dig själv: “Hur vill jag ha hanterat detta när jag ser tillbaka i morgon?” eller “Hur kan jag ta hand om mig själv som jag skulle ta hand om ett barn?”

“Att lära sig självreglering är ett centralt inslag i arbetet med ångest och otrygg anknytning, ofta något som sker i terapi”, säger Whiten.

Konflikter kan vara bra för relationen – på sikt

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att alla par bråkar ibland. Det avgörande för relationen är inte om ni hamnar i konflikt, utan hur ni hanterar den – både för relationens skull och för sömnens.

“Se gräl som en möjlighet att utvecklas tillsammans, snarare än som ett hot”, säger Romanoff.

ANNONS

“Det är inte perfektion som bygger starka relationer, utan viljan att växa, lära och fortsätta mötas – även i det jobbiga.”

Läs mer:

”UV-bada” – Ny trend påskyndar hudens åldrande

Äldreomsorgen inför stora utmaningar – kraftig ökning av 85-plussare

Nya experiment: Plasten tränger sig in i kärnan av våra celler

Stora skillnader i skydd mot covid – bland de äldre

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS