News55

Social "karriär" minskar risken för demens

en kvinna klättrar upp för en stege. Japanska forskare har funnit att risken att drabbas av demens minskar för dem som lyckas klättra uppåt på den sociala stegen
Japanska forskare har funnit att risken att drabbas av demens minskar för dem som lyckas klättra uppåt på den sociala stegen. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Att klättra på den sociala stegen kan göra underverk för hälsan – det kan minska risken att drabbas av demens, visar ny studie.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare i Japan har funnit att personer som klättrat på den sociala stegen löper upp till 40 procents mindre risk att drabbas av demens, det rapporterar Daily Mail.

Forskarna fann att människor som fötts i låginkomsthem med lite socialt stöd och som under sina liv fick bättre social ställning och mer rikedom hade den största skyddande effekten.

De fann också att människor som fastnat långt ned på den socioekonomiska stegen, de som gått från högre till lägre social status och de som befann sig någonstans i mitten, var mer benägna att utveckla demens än de som hade klättrat.

”Den här rapporten markerar den första dokumentationen, såvitt vi vet, av fördelarna med ett uppåtgående socioekonomiskt mönster under livsförloppet för förebyggande av demens”, skriver studieförfattarna i studien

De föreslår att social klättring kan göra hjärnan mer motståndskraftig mot stress, som anses vara en stor riskfaktor för demens.

Socialt stöd

Studiens huvudförfattare Hiroyasu Iso, epidemiolog och chef för Institutet för Global Health Policy Research, iGHP, säger att forskare under lång tid har vetat att ju mer socialt stöd människor har, desto mindre sannolikt är det att de utvecklar demens. 

En fransk studie har exempelvis visat att personer som i hög ålder är ensamma löper 30 procent högre risk att utveckla demens än personer som har ett rikt socialt liv.

ANNONS

Det finns enligt Hiroyasu Iso väldigt få studier som har undersökt om en förändring av den sociala statusen kan skydda mot de här riskerna. 

Hans studie använde data från Japan Gerontological Evaluation Study, JAGES. 

Den studien spårade levnadsvillkoren för cirka 200 000 japaner som var 65 år eller äldre, mellan 2010 och 2016, för att avgöra vilka faktorer som hjälpte dem att leva hälsosammare under längre tid. 

ANNONS

Mindre socialt stöd

I den nya studien delades människor in i olika kategorier utifrån deras genomsnittsinkomst, utbildningsnivå och självrapporterade sociala liv.  

Den lägsta inkomsten var i genomsnitt 7 217 dollar, cirka 77 215 kronor per år eller mindre. De med de högsta inkomsterna tjänade 38 690 dollar, motsvarande cirka 413 948 kronor.

De personer som hade lägre social status var ofta underviktiga, mer benägna att leva ensamma, mer benägna att drabbas av en psykisk sjukdom och mindre benägna att ta en avancerad examen. 

Personerna på den lägsta socioekonomiska nivån rapporterade att de hade mindre socialt stöd hemma, färre vänner i närheten, de var också mer benägna att bo på landet. 

ANNONS

De personer som tillhörde de högsta socioekonomiska grupperna var mer utbildade, mer benägna att träna, hade socialt stöd hemma och goda vänner i närheten, var mer benägna att umgås och bodde i mer urbana områden. 

Alzheimers och annan demens kan förebyggas

Du kan minska risken att drabbas av Stroke, Alzheimers sjukdom och andra av hjärnans sjukdomar genom att sluta röka, börja träna och stressa mindre.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS