News55

Basta lagom ofta – kopplas till bättre sömn och lägre stress

basta
Att basta kopplas till flera hälsofördelar, men ska göras i måttliga mängder. (Foto: Robert Kneschke och Andrea Davis)
Frank Kummel
Frank Kummel
Uppdaterad: 10 maj 2025Publicerad: 10 maj 2025

En ny svensk studie visar att det kan ge flera positiva effekter att basta – men inte nödvändigtvis ju oftare, desto bättre.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Att basta är inget nytt fenomen, men vad det faktiskt gör med kroppen har inte varit lika självklart. En forskargrupp i Luleå har under det senaste året tittat närmare på just den frågan, skriver DN.

Drygt tusen personer deltog i undersökningen. De svarade på hur ofta de bastar och hur de upplever sin hälsa. Två tredjedelar uppgav att bastu är något de gör återkommande, och många nämnde att det påverkar deras mående på ett positivt sätt.

Åsa Engström är professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet

“Några berättade att de sover djupare efteråt. Andra nämnde att de känner sig lugnare och mindre stressade, säger Åsa Engström.

MISSA INTE: Svindyr funktion: Därför stängs motorn av vid rödljuset – och startar igen

Orsaker till välmåendet

Det verkar inte bero på en enskild orsak, utan snarare flera faktorer som samverkar. Kroppen reagerar på värmen när du bastar. Hjärtat arbetar lite mer, blodkärlen slappnar av, cirkulationen ökar. För många leder det till att spänningar i kroppen minskar.

Bland deltagarna i studien var det också många som nämnde bättre sömn. Andra beskrev hur smärta i kroppen blev mindre påtaglig efteråt.

ANNONS

Engström påpekar att det inte bara är värmen som spelar roll. För många blir bastun en plats där man lämnar vardagen en stund.

MISSA INTE: Bolt vinner upphandling – ska köra sjukhustaxi och färdtjänst

ANNONS

Basta inte så ofta som möjligt

Studien visar dock att det inte finns något stöd för att basta så ofta som möjligt ger bättre resultat. I själva verket var det gruppen som bastade mellan en och fyra gånger i månaden som skattade sitt välmående högst.

Personer som bastade oftare upplevde inte nödvändigtvis fler hälsoeffekter – vilket överraskade forskarna något.

“I vår studie skattade de som bastade en till fyra gånger i månaden de bästa värdena – de som bastade oftare än så skattade inte hälsan högre”, säger Åsa Engström.

Hur ofta man bastar är dock bara en av flera variabler. I studien framkommer att även temperatur, typ av bastu och om man bastar ensam eller med andra kan påverka upplevelsen. Miljön spelar också roll. Många lyfter fram naturen, stillheten och möjligheten att ta ett dopp som viktiga delar.

Alla njuter i bastun på sitt egna vis. (Foto: Robert Kneschke)
ANNONS

MISSA INTE: Nya semestern med tåg: Direkt från Sverige till Centraleuropa

Engström föredrar att basta vid sommarstugan

“Jag bastar oftast eluppvärmd bastu. Men egentligen föredrar jag en vedeldad bastu med en temperatur på omkring 70-80 grader, i stugan. Gärna med utsikt mot vattnet och i ett trevligt sällskap”, säger Åsa Engström.

Alla bör dock inte basta utan att tänka sig för. Den som är ovan bör börja i lugn takt. För personer med vissa sjukdomar, nedsatt känsel eller besvär med blodtryck kan bastun innebära risker.

“Man ska vara uppmärksam på hur kroppen reagerar. Känner man sig yr eller obekväm, då Mår man inte bra av att bada bastu ska man inte basta”, säger Åsa Engström.

Hon betonar att studien inte ger några färdiga råd, men att resultaten ändå visar på ett tydligt samband mellan bastuvanor och upplevd hälsa. Det viktiga är inte antalet bastubad, utan att det fungerar som en del av en balans i livet.

“En förbättrad blodcirkulation främjar en god hjärt- och kärlhälsa, och det är nog därför många upplever minskad smärta och ökat välbefinnande”, avslutar Åsa Engström.

Läs mer om ekonomi:

ANNONS

Så slipper du kvarskatt på pensionen – detta måste du göra

Spara 100 000 kronor till din tjänstepension – välj lägre avgifter

Rörlig ränta lockar – men stabilitet kan vara värt mer

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

Frank Kummel
Frank Kummel

Frank Kummel har tidigare arbetat på bland annat Dagens PS där han rapporterade om börsen, med fokus på Stockholmsbörsens storbolag. Som skribent på News55 fokuserar han på privatekonomi, men skriver även om resor och samhälle.

ANNONS
ANNONS