En ny rapport från Socialstyrelsen visar att cancer drabbar olika samhällsgrupper på skilda sätt. Hudcancer har ökat mest i välbärgade områden, medan dödligheten i cancer är högre i socioekonomiskt utsatta områden. Ett nytt analysverktyg ska ge bättre underlag för att bekämpa ojämlikheten.


Mest läst i kategorin
Cancerforskare har länge känt till att socioekonomiska faktorer påverkar hälsa, men de nya siffrorna från Socialstyrelsen tydliggör hur stor skillnaden är.
Hudcancer, särskilt den farliga formen malignt melanom, är vanligare i välbärgade områden. Det tros bero på att personer i dessa områden oftare reser på solsemester och spenderar mer tid i solen, skriver DN.
Mef Nilbert är cancerexpert på Socialstyrelsen, och överläkare i Onkologi vid Skånes universitetssjukhus.
“Det kan också vara en grupp som i högre utsträckning går och kontrollerar sina prickar”, säger Mef Nilbert.
Samtidigt visar rapporten att människor i utsatta områden har högre risk att dö av cancer, även om de insjuknar mer sällan. En viktig förklaring är att sjukdomen ofta upptäcks senare i dessa grupper.
MISSA INTE: Lista på 15 platser att undvika: Res inte hit som turist 2025
Ny statistik för att förbättra cancervården
För att kartlägga och hantera dessa skillnader lanserar Socialstyrelsen ett nytt analysverktyg som samlar data från bland annat cancerregistret och dödsorsaksregistret.
Verktyget gör det möjligt att jämföra hur cancer påverkar olika grupper i samhället, baserat på faktorer som utbildningsnivå, bostadsområde och ålder.
En av de som har jobbat med verktyget är Gudrun Jonasdottir Bergman, som jobbar som statistiker på Socialstyrelsen.
“Vi har sett att det finns ett stort behov av underlag med prognoser och statistik om cancer. Det händer mycket på området och cancer kommer att utgöra en ännu större del av vårt vårdbehov i framtiden”, säger Gudrun Jonasdottir Bergman.
MISSA INTE: Bättre förr? Din matkasse är hela 2 825 kronor dyrare 2025
Senaste nytt
Nationell strategi för cancer är på gång
För att minska ojämlikheten har Socialstyrelsen föreslagit en ny nationell cancerstrategi som just nu är ute på remiss.
Förslagen omfattar bland annat lägre skatt på frukt och grönt, fler insatser för att få människor att sluta röka och kortare väntetider på cancerbehandling.
Ett konkret mål är att alla patienter som fått en cancerdiagnos ska påbörja sin behandling inom tre veckor. Idag finns det stora skillnader i vården beroende på var i landet man bor, vilket påverkar chanserna att överleva sjukdomen.
“Det handlar om många liv som vi skulle kunna rädda. Både genom att förhindra cancer men också genom att öka överlevnaden”, säger Mef Nilbert.
Läs mer om ekonomi här:
Röda dagar: Då ska du ta semester för att maxa 2025
Skatteverket ger sig ut på vägarna: Hårdhandskarna mot fuskare
MinPensions senaste ändringar – Allt du behöver veta

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.

Frank Kummel är skribent på News55 och skriver om samhällsfrågor som berör.